Eksperimentelle: Det islandske bandet Múm kommer til Punkt. Foto: Pressefoto
Post-punk: Bandet S.C.U.M fra London står også på Punktprogrammet. Foto: Pressefoto

KRISTIANSAND: Tidligere har Punkt annonsert Brian Eno som kunstnerisk leder for årets festival. Nå er det klart at Brian Eno også vil delta på Punkt som musiker.

— Vi håpte jo hele tiden på at han selv ville stille opp på scenen som musiker, men det var ikke en del av avtalen. Dette er noen han gjør veldig sjeldent. Han har kun stilt opp i veldedighetssammenhenger tidligere, forteller Punktfestivalens Erik Honoré.

Eksklusivt

Brian Eno er en sentral person innenfor musikkbransjen både som soloartist og produsent. Han har også samarbeidet med artister som blant annet David Bowie, Robert Fripp, John Cale, Nico, Robert Wyatt og U2. Nylig produserte han albumet "Viva la Vida or Death and All His Friends"for Coldplay.

— Da vi fikk beskjeden om at han ville spille, var det til stor glede for oss. Det gjør festivalen ekstra interessant musikalsk sett. Samtidig gir det en eksklusivitet til festivalbesøkerne som har fulgt han opp gjennom årene, sier Honoré.Punktfestivalen er bygget rundt to konsepter; hovedkonserter og Live Remix. Umiddelbart etter hver konsert vil disse bli mikset av andre utøvere under det de kaller Live Remix.

— Brian Eno kommer til å være blant de som mikser konsertene i det vi kaller "Alfarommet", som i år blir i multisalen på Kilden. Hvilke konserter han velger å mikse er ikke satt enda, forteller Honoré.

Skiller Punkt fra andre festivaler

Eno regnes som grunnleggeren av ambient musikk. En musikkstil som blant er forløperen til elektronisk musikk.

— Eno kommer til å bruke forskjellige tangentinstrumenter og elektronikk under Live Remix. Han er kjent som en innovatør innenfor elektronisk musikk, som han begynte med allerede på 70-tallet da han jobbet med Roxy Music og David Bowie, sier Honoré.

Siden multisalen ikke er like stor som konsertscenen på Kilden, er det mulighet for at ikke alle får plass. Publikum med tredagers festivalpass vil derfor ha fortrinnsrett.

— Det er et intimt lokale hvor opplevelsen blir nær og mer eksklusiv. "Alfarommet" er det mest interessante stedet å være, og er det som skiller Punkt fra andre festivaler. Vi skaper musikk der og da som aldri har blitt hørt før, og aldri vil bli hørt igjen på samme måten, forteller Honoré.

Gradvis publikumsutvikling

Dette er første gang Punkt holdes i Kilden.

— Vi har hatt en gradvis publikumsutvikling, så det passet perfekt å flytte festivalen til et større lokale. Men selv om vi har vokst, vil vi beholde den intime stemning og en atmosfære hvor skille mellom musiker og publikum er lav. Festivalen er en inkluderende greier hvor folk må legge igjen eventuelle stjernenykker hjemme, sier Honoré.

Bortsett fra nye lokaler og artister, vil festivalen sette fokus på det samme som de har gjort tidligere år. Punkt er blant annet kjent for å ha et helt særegent lysshow.

— Fra dag én har vil lagt stor vekt på lyd og de visuelle rammene rundt konsertene. Når de gjelder lys, kommer vi til å forvandle scenen fra konsert til konsert ved bruk av både video og lys for å skape en totalopplevelse for publikum, forteller Honoré.