ORKESTERKAPPLEIK: Her er det kvartetten Antonia Hægglund (cello), Caroline Mæhlum (bratsj), Idunn Lohne (fiolin) og Eirin Avnskog (tverrfløyte) som spiller i cafeen Kast Loss under orkesterkappleiken i Kilden lørdag. Foto: Kjetil Samuelsen
ORKESTERKAPPLEIK: Her er det en strykerkvartett akkompagnert av piano som spiller i nordenden av foajeen i Kilden. Foto: Kjetil Samuelsen

KRISTIANSAND: 180 unge musikere. Fem timeslange kammerkonserter. En åpen konsertprøve. Ulike workshops. Eksperimentell folkemusikkgruppe. Og mere til.

Mens deltakerne i trimløpet Sommerløpet lørdag pustet og peste seg rundt Kilden, var det et yrende liv inne i Kilden. Og det var ungdommen som sto for programmet. Kristiansand Sommersymfoni, med 115 deltakere fra Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island og Grønland, samt Orkester Norden, bestående av 65 musikere fra de nordiske og baltiske landene, boltret seg på flere scener.

ORKESTERKAPPLEIK: Her ser vi fra venstre kvartetten Antonia Hægglund (cello), Caroline Mæhlum (bratsj), Idunn Lohne (fiolin) og Eirin Avnskog (tverrfløyte) spille i cafeen Kast Loss under orkesterkappleiken i Kilden lørdag. Foto: Kjetil Samuelsen

— Hvis Kristiansand Symfoniorkester også hadde vært med, hadde vi hatt hele økosystemet på plass. Vi satser på det til neste år, sier daglig leder for Orkester Norden, Katrine Ganer Skaug, og smiler.- Vi har kalt det orkesterkappleik. Det er ikke konkurranse, men vi spiller opp hverander, forteller hun.

Øvet siden tirsdag

Kristiansand Sommersymfoni startet tirsdag, og lørdag var det duket for fremføring. Hele fem konserter hadde de kunstneriske lederne Beatrice Bjørnsen og Jørn Eivind Schau satt opp.

— Her får vi presentert alt som det har vært arbeidet med gjennom dette sommerkurset. Samtidig er det greit for deltakerne å bli kjent med Kristiansands fasiliteter, sier Schau, og tenker på Kilden.

— Her blir musikken presentert i omgivelser og lokaler som er beregnet for nettopp det, legger han til.

Kommende stjerner

Deltakerne på Sommersymfonien satte tydelig pris på å få spille i Kilden, og Schau antyder at sjansen er stor for at noen av dem kommer tilbake som profesjonelle musikere.

— Her har vi de mest fremragende talentene fra hele Norge. Flere av dem er internasjonale prisvinnere. Veldig mange av kursdeltakerne våre velger å gå videre med musikken, sier Schau.

Medlemmene i Orkester Norden er eksempler på dem som har gått videre. Orkesterprosjektet, som i år feirer sitt tyveårsjubileum, samler sine deltakere fra musikkhøyskoler og konservatorier i de nordiske og baltiske landene.

- Viktig erfaring

— Dette ungdomsorkesteret er en viktig erfaring for medlemmene. De kommer tettere på en profesjonell virksomhet. Det er viktig for studenter å spille i en stor konsertsal, og å få spilleerfaring, sier Katrine Ganer Skaug.

— De som er med her, er her fordi de har lyst. De kommer hit for å jobbe, og musikken er i fokus. De er lyttende, samtidig som de gir mye av seg selv, forteller Rolf Gupta, som har dirigert Orkester Norden helt siden det kom til Kristiansand i 2008. ## Kan bli redusert neste år

Dårlig økonomi gjør at neste års Orkester Norden trolig blir et mindre orkester. Og Rolf Gupta er usikker på om han vil være med.

— Sånn som signalene er i dag, ser det ikke ut til at vi har pengene med oss. Kommunen og fylkeskommunen har antydet at vi ikke kan forvente noe, og da står vi bare igjen med grunnkapitalen fra Nordisk Ministerråd. Så det blir nok et mindre orkester neste år, sier daglig leder Katrine Ganer Skaug.

Orkester Norden ble overført til Kristiansand i 2008, og hadde da en avtale på fem år. Aalborg ville ta over, men det nye konserthuset der ble utsatt et år. Dermed flytter ikke ungdomsorkester før i 2014. — Det er synd det ikke satses mer ambisiøst. Det har vært vist velvilje fra kommune og fylkeskommune, men ikke i stor nok skala. Det blir ikke satset så det merkes ordentlig, sier Ganer Skaug.

Nedtrappingen kan føre til at dirigent Rolf Gupta sier takk for seg.

— Prosjektet har stått i fare for å bli lagt ned hvert år. Det er bestemt at orkesteret skal opprettholdes neste år, om enn i en mindre skala. Jeg må gå i tenkeboksen. Orkester Norden har identitet som et symfoniorkester, og jeg vet ikke om jeg kan identifisere meg med et mindre orkester, sier Gupta.