KRISTIANSAND: — Alle konsertene er gratis. Jeg gjør dette for å formidle musikk, og det er bare programheftet som koster noe, sier kantor Ian Richards i Oddernes kirke.

Mens festivalsesongen går mot en larmende slutt ute i sørlandssommeren, tilbyr han gratis ørebalsam hver bidige søndag gjennom både juli og august.

Konsertserien "Bare Bach" er allerede kommet et godt stykke på vei, og førstkommende søndag er det duket for konsert nummer ni og ti i rekken på 20. — Det pleier å komme flest folk til konserten klokka 19, og litt færre til den klokka 20. Sist var det vel cirka 60 stykker på den første. Vi har en liten kaffepause mellom konsertene. De fleste som kommer et ganske voksne, men det kommer også noen helt unge folk .Også små barn har jeg sett. Noen av dem som kommer har jeg sett her ofte, men det dukker også opp folk jeg aldri har sett før, sier Richards.

Utfordret

Han er utdannet ved Royal College of Music i London, og ble organist i Oddernes Kirke i 1981. Han har vært diplomstudent ved Musikhögskolan i Göteborg, og har helt siden 1994 arrangert "Orgelsommer i Kristiansand" i Oddernes kirke.

GRATIS: Det koster ingenting å høre Ian Richards' konserter med orgelmusikk av Johann Sebastian Bach. Foto: Torgeir Eikeland

— Det var under oppholdet i Göteborg jeg ble utfordret av læreren til å spille mer av Bach, og etter hvert ble det til at jeg bestemte meg for å spille alle orgelverkene hans. Men dette fikk jeg ikke gjort første gang før i 2007-2008 da jeg gjennom et helt år gikk gjennom alle verkene. Denne gangen gjør jeg det annerledes, sier Richards.

Oppdager nye ting

Han har ikke tellet alle verkene han fremfører i løpet av disse konsertene, men orgel er instrumentet gamle Johann Sebastian Bach (1685-1750) skrev mest for.

— Jeg blir aldri ferdig med Bach. Jeg oppdager nye ting hele tiden i verkene. Det kan være små motiver som dukker opp igjen, og som har ligget rett foran nesen på deg hele tiden, sier Richards.

Det har også dukket opp nye Bach-verker etter at han gjorde sitt første Bach-maraton for fem-seks år siden.

— Det mest givende med dette er kanskje å sette sammen programmet. Det er en utfordring, siden det må bli spiselig både for publikum så vel som organisten, sier Ian Richards.

Førstkommende søndag er det salmer som hører pinsen til som skal fremføres. Tidligere denne sommeren har han vært gjennom Bachs jule- og påskesalmer.

— Jeg synes nok det er ganske merkelig å spille julemusikk om sommeren. Jeg liker best å spille musikken i den årstiden den er skrevet for, sier Richards.

Alt i ett strekk

Han pleier å forklare for publikum hva han spiller og bakgrunnen for verkene under hver konsert:

— Tilbakemeldinger tyder på at dette fungerer veldig bra. Det er ikke alle som kjenner like godt til denne musikken. Iblant hører jeg likevel at publikum synger når de kan høre hvor de er i teksten på salmen, sier han. Richards har også blitt utfordret til å spille alle verkene til Bach i strekk.

— Dette ble gjort første gang av en amerikaner i 2000. Han brukte 15 timer. Jeg er ikke sikker på at jeg ikke skal gjøre dette en gang i fremtiden, men jeg mener samtidig det er viktigere å ha fokus på selve musikken enn på prestasjonen. Det skal ikke være som å høre en spilleautomat dette, sier Richards.

Konsertene fortsetter i Oddernes kirke hver søndag i august i tillegg til to konsertsøndager 15. og 22. september. Den nest siste er i Kristiansand frikirke fordi orgelet der har en ekstra stemme orgelet i Oddernes kirke mangler.