KRISTIANSAND: Det er ingen hemmelighet at Quart-festivalen hvert år betyr gode penger for Kristiansands næringsliv. Onsdag la Agderforskning frem en rapport som anslår at festival-publikummet samlet sett legger igjen ca 70 millioner kroner i byen hvert år, inkludert billettinntekter til Quart. Ser man på ringvirkningene av Quart-festivalen i Kristiansandsområdet, er summen rundt 100 millioner kroner årlig.

Daglig leder i Quart, Helge Josdal var tilstede på pressekonferansen Mats Aronsen i Agderforskning holdt onsdag, og ble der introdusert for tallene. Han er ikke overrasket over resultatet av forskningsrapporten, men mener penger i kassa ikke er det viktigste når man jobber med en festival, og mener gevinsten i hovedsak bør ligge hos publikum.

— Det at Quart omsetter for 100 millioner forholder vi oss litt reservert til. Det er ikke det viktigste. Gevinsten skal ligge hos publikum, i form av gode opplevelser og bra musikk, sier Josdal.

Vil ha lavere priser

Han er lite opptatt av å legge penger på bok, og mener næringslivet kan gjøre enkle grep for å gjøre den positive opplevelsen Quart-publikummere har i Kristiansand enda bedre.

— Dette kunne blant annet være gjort ved å senke prisene under festivalen, i motsetning til hva tilfellet er i dag, hvor mange aktører øker prisnivået i festival-uka, foreslår Josdal.

Han sier også at handelsstanden den siste tiden har virket svært positive til dette.

I tillegg til den positive økonomiske gevinsten Quart bidrar med hvert år, har Agderforskning også kommet frem til at festivalen har stor kulturell-, sosial- og identitetsskapende innvirkning på Kristiansand. Gjennom å intervjue 468 publikummere under årets festival konkluderer forskningsgruppa med at de positive følelsene knyttet til festivalen er betydelige, og at den har vært ledd i å utvikle Kristiansand til en vital og ungdommelig by. Dette synes også Josdal er viktig å få frem.

— Selv om vi ikke er direkte overrasket over resultatet av undersøkelsen, er det viktig at man får et konkret bevis på hva festivalen faktisk betyr for byen, sier han.

Frykter ikke Hove-konkurranse

Konkurransen fra Hove-festivalen frykter han heller ikke nevneverdig i fremtiden. Faktisk kan den være med på å styrke både Quartfestivalen og landsdelen generelt.

— Konkurransen gjør at vi mobiliserer i større grad og prøver enda hardere å finne nye og spennende løsninger som kan gi enda større gevinst for publikum. Vi må prøve å snu konkurransen til noe positivt, og å ha to festivaler såpass nær hverandre trenger ikke være noe negativt, sier han.

Takker kommunen

Noen av de nye og spennende løsningene blir blant annet den nye store konsertarenaen som er planlagt på Idrettsplassen på Odderøya. Bygging og finansiering av den nye scenen behandles i bystyret onsdag ettermiddag, og da vil det komme frem om det faktisk blir en ferdigsstilt arena til sommeren 2007. Josdal er svært takknemlig for at kommunen endelig er på banen når det kommer til Quart. En alternativ scene ville kanskje vært den nye stadion i Torsviga, men Quart vil først og fremst prioritere å skape en festival på Odderøya.

— Får vi scenen på Idrettsplassen vil dette bli den flotteste scenen i byen, og hvorfor skal vi da bruke noe annet? Vi har først og fremst fokus på å holde festivalen på Odderøya, men til neste år vil vi også bli mer synlige i bybildet. Dette i form av mer Club Quart og flere stands rundt i sentrum. Vi er en by-festival, og det vil vi vise mer, sier en postitiv Josdal, som virker å ha kommet godt over tapet av Toffen som festivalsjef tidligere i år.

— Toffen var en ressurs mens han jobbet i festivalen, og var med på å skape den. Nå ser vi på han som en tidligere ansatt. Noe mer har jeg ikke å si om det, sier Josdal.