Les også:

Søppelløgn fra Hove

Hove er søppelversting

ARENDAL: — På en byfestival kommer du gjerne sent til festivalområdet, og blir der kanskje en tre-fire timer før du går hjem. Hos oss bor folk på festivalområdet hele døgnet. Totalbildet blir derfor feil når så forskjellige festivaler sammenlignes, sier Morten Sandberg, daglig leder i Hovefestivalen, og legger til at søppelmengden per festivaldeltager på Hove ikke var større enn på tilsvarende campingfestivaler i inn- og utland.

Hovefestivalen oppga først at de hadde kastet 124 tonn søppel etter festivalen. Det viste seg etter hvert at det i realiteten dreide seg om 218 tonn, nesten dobbelt så mye.

— Vi hadde ferie nesten hele gjengen, og hun som uttalte seg for oss hadde nettopp begynt i jobben. Hun hentet inn tall fra Agder Renovasjon, men vi hadde levert andre steder også. Det var ikke et forsøk fra oss på å feilinformere, sier Sandberg.

Stor CO2-utfordring

Han påpeker at det å bare bruke antall tonn søppel som et mål på om festivalen er miljøvennlig eller ikke, blir uriktig. Han mener de største miljøutfordingene ligger andre steder.

— Det er CO2 som er vår tids store miljøutfordring, og det er det vi har jobbet mest med i år. I den sammenhengen føler vi søppeldiskusjonen blir en liten avsporing, selv om vi selvsagt ønsker å være gode på avfallshåndtering også, sier Sandberg.

Krevde penger av artister

Under årets festival sendte de ut en såkalt "contraraider" til alle de utenlandske artistene. Hovefestivalen regnet ut hvor mye CO2 en gruppe eller artist ville slippe ut på sin reise til Norge, basert på hvor langt de reiste, og hvor mange de var, og har på bakgrunn av dette sendt et krav til artistene. 90 prosent av alle de utenlandske artistene godtok dette kravet.

— Pengene vi får inn her går ikke til Hovefestivalen, men til et miljøprosjekt vi har sammen med Bellona, forteller Sandberg.

Hove har ikke det endelige beløpet klart enda, men det vil ligge i hundretusenkroners-klassen.

— I tillegg er vi den første festivalen i Norge som er karbonnøytral, sier Sandberg.

Samarbeid om miljø

Han ser gjerne at festivalene i Norge samarbeider om å bli bedre på miljø.

— Andre festivaler er veldig flinke på det med deler av miljøhåndtering sin. Hovefestivalen har av flere grunner valgt et litt annet miljøfokus. Når festivaler tar økologiske og miljømessige standpunkter, tror jeg likevel vi er med og trekker samfunnet i den samme‚ positive retningen. Miljø bør ikke være en konkurranse, men et samarbeid mellom alle festivaler. Da kan vi virkelig gjøre en endring, avslutter Sandberg.