LONDON: — Jeg er veldig stolt over å ha blitt valgt ut. En slik deltakelse er en anerkjennelse, og betyr mye for videre arbeider på mitt verksted. Det er kjempeinspirerende, sier smykkekunstner Lise Schønberg.

Hun snakker om å være blant kunstnerne Norske Kunsthåndverkere (NK) har valgt ut til å representere norsk kunst og design på kunstmessen Collect 2008. Den åpner 25. januar på Victoria & Albert Museum i London - verdens største kunstmuseum med 145 gallerier og en permanent samling på 4,5 millioner verk. Fram til 29. januar vil samlere, innkjøpskomiteer og kunstkjennere fra hele verden kunne se Kristiansand-kunstnerens smykker.

— Jeg er veldig fornøyd med forarbeidet til Format, og at Norske Kunsthåndverkere sentralt satser så mye på å få vist norsk kunsthåndverk i utlandet, sier hun.

Mistet alt

Totalt elleve norske kunstnere får vist seg fram i London - en by Schønberg ikke bare har gode erfaringer med. Da hun stilte ut på Flow Galleri i Notting Hill i 2005, ble alle arbeidene hennes stjålet, og hun måtte jobbe på spreng for å lage nye verk på rekordtid.

— Det var bare helt forferdelig. Jeg fikk ikke erstattet arbeidene før på utstillingens siste dag. Men, hele utstillingen ble jo sendt videre og vist i andre land, forteller hun.

Opplevelsen hindrer henne ikke fra å prøve igjen.

— Jeg går ut ifra at sikkerheten ved dette museet er den beste. Dessuten vil det være representanter fra NK til stede i utstillingsperioden. Generelt forsikrer jeg meg nå om at gallerienes forsikring er i orden, både til, fra og under selve utstillingen, sier Schønberg.

Evolusjon

De fem verkene hun nå stiller ut, har utviklet seg fra tidligere serier, og har elementer av humor.

— Jeg har med et «værmeldingsarmbånd» i en annen dimensjon. To andre armbånd har nye tekniske løsninger. På låsen kan du skyve ned én del og se sola komme fram, og på armbåndet i emalje og sauskinn kommer et sauehode fram, sier hun.

For tiden er Schønberg i Sør-Afrika for å hente inspirasjon og samle materialer hun kan bruke i kunsten sin. Neste sjanse til å se hennes arbeider her hjemme blir på en kollektivutstilling på Kristiansand Kunstnersenter i april.