KRISTIANSAND: — Vi ble mektig sure da vi leste i Fædrelandsvennen at Quartfestivalen skal ha campingplass her, sier Kåre Steinsland.

Dugnadslederen for Odderøyas Venner er sammen med nestleder Ole Ragnar Rypestøl mildt sagt oppgitt over planene om Quartcamping på Odderøya.

Det var forrige mandag festivalsjef Daniel Nordgård lot seg avbilde på det såkalte Område 6 på Odderøya. «Her skal vi ha festivalcamping for de første 150 campgjestene», sa Nordgård. Dette fikk Odderøyas Venner til å se rødt.

Rydder området

  • Vi har fast dugnad her på øya hver mandag med fire-fem mann. Det var et villnis av søppel, skrot og buskas på området da vi begynte i fjor høst, og vi har brukt hundrevis av dugnadstimer på å rydde her, sier Rypestøl.

Hensikten var å rydde fram igjen den gamle stien ut til fyret til glede for turgjengere. Nå regner Odderøyas Venner med at området forsøples på nytt dersom Quartfestivalen får det som de vil.

— Vi har mange års erfaring med Quartfestivalen, og den sier at de aldri rydder opp etter seg. Du kan jo bare se hvordan det ser ut utenfor brakka deres. Vi klarte ikke å se på rotet til slutt, så to mann brukte to timer på å rydde der for ikke lenge siden, sier Steinsland.

Nå frykter Odderøyas Venner både sprøytespisser og glasskår i et område hvor øyas rådyrstamme er mye å se, og som også ligger tett inntil Kløvertun Barnehage.

Derfor vil venneforeningen satse alt på å torpedere campingplanen politisk. Quartfestivalen var i god tro da de lanserte planen om camping, men det viser seg at parkvesenet har begått det driftssjef Helmer Espeland betegner som «en liten glipp».

— Jeg må innrømme at jeg ikke hadde den nye atferdsplanen i tankene da jeg sa til Quartfestivalen at dette nok skulle gå greit, vedgår Espeland.

Atferdsplanen forbyr telting på Odderøya fra 1. mai, og den ble vedtatt i byutviklingsstyret 28. februar. Onsdag skal den klubbes i bystyret, men nå ber parkvesenet politikerne utsette teltforbudet til å gjelde fra 1. august i stedet.

— Jeg tenkte i utgangspunktet på dette området som innmark, og i så tilfelle ville det vært mulig å telte der. Men vi har i ettertid kommet fram til at området må regnes som utmark, sier Espeland som nok tror saken lar seg løse.

- Veldig synd

Quartfestivalsjef Daniel Nordgård kjente i går ikke til at planen om Quartcamping er i fare. Festivalen har allerede begynt å selge billetter til gjester som synes det er flott å campe like ved festivalområdet.

— Dette kan jeg ikke si så mye om før jeg har snakket med Odderøyas Venner og vet hva det går i. Selvsagt er det veldig synd hvis det ikke blir noe av campingen, sier Nordgård.

Området det strides om ligger like over Silokaia. Kåre Steinsland, som var befal i kystartilleriet på Odderøya fra 1949, tok Fædrelandsvennen med på en guidet tur i området i går.

— Her sto det gamle saluttbatteriet fram til siste krig. Dette er grunnmuren til den gamle peisestua og dette ble også brukt som henrettelsessted av tyskerne i 1943 og 1945, forteller han.

I morgen vedtar altså bystyret hva som blir de videre begivenheter på Område 6.