Les også: Kongen åpnet opera-festen

KRISTIANSAND/OSLO: — I dag er en av de største dagene i norsk kulturhistorie, sier kunstnerisk leder og sjefdirigent for Kristiansand Symfoniorkester, Rolf Gupta til fvn.no.

Han fikk med seg mesteparten av den storslåtte operaåpningen på tv, og er imponert.

— Det var en flott åpning. Den hadde en fin balanse mellom det folkelige og det mer smale. Åpningen skaper mye forventninger til de neste fem årene, og hver dag blir en ny åpning, sier Gupta.

Han er stolt over at vi nå har fått en opera i Norge.

— Jeg ble litt rørt av å se at vi endelig har fått til dette, selv om vi burde hatt en opera allerede for femti år siden, sier han.

Åpnet av Kong Harald

Operaen i Bjørvika ble åpnet av Kong Harald litt etter klokken 20.00 lørdag kveld. Rundt 1300 gjester fikk oppleve åpningsgallaen fra salen.

Blant disse var foruten det norske kongeparet, statsminister Jens Stoltenberg (Ap), dronning Margrethe av Danmark, Islands president Olafur Ragnar Grimsson, Finlands president Tarja Halonen og Tysklands forbundskansler Angela Merkel.

Merkel uttalte at operaen i Bjørvika er et byggverk som vil huskes som noe av det største innen arkitektur i det 21. århundre.

Bentein Baardson hadde regien på åpningsgallaen.

— Dette blir en festforestilling der operahuset har hovedrollen. Vi skal bevege oss mellom de storslagne numrene på hovedscenen, fange noe av feststemningen i foajeen, men også komme bak i kulissene og vise fram husets kriker og kroker, sa Baardson til Dagsavisen i forkant av forestillingen.

Operaverden gratulerte Norge

Baardson serverte publikum i Bjørvika det ypperste Norge har innenfor opera og ballett.

Operaene i Milano, London og New York sendte hilsener til Den Norske Opera, og gratulerte med åpningen. Disse bidro også med egne innslag i forestillingen.

I tillegg bido operaen i Cape Town i Sør Afrika. Med den berømte duetten fra Porgy and Bess, ”Bess You is my woman now”, fremført av sangere fra Sør Afrika, sendte de sin gratulasjon til Oslo og Norge.

Åpningen av operaen ble avsluttet med et fargesprakende fyrverkeri.

STORSLÅTT: Kvelden ble avsluttet med fyrverkeri utenfor operabygget. FOTO: Scanpix.