KRISTIANSAND: – Jeg har bare vært i Norge i 24 timer, og jeg er veldig imponert over Punkt. Her virker alt. Alt er på plass, og alle vet hva de skal gjøre, sa verdensstjernen Brian Eno fra podiet i foajeen på Sørlandets Kunstmuseum i går kveld. Da hadde en for en gangs skyld synlig nervøs museumsdirektør Erlend Høyersten introdusert kunstner— og produsentguruen. Det har aldri vært mer folk på noen av Punkt-åpningene tidligere, og antallet ledige kvadratcentimeter i lokalet var få.

Et varp.

Blant dem som tidligere har kastet glans over Punkt er navn som Bill Bruford, Jon Hassell, Nils Petter Molvær, Eivind Aarset og Peter Schwalm. Med bookingen av Brian Eno har Punkt gjort et varp i sin sjanger tilsvarende det Quart gjorde i 2002 med David Bowie. For kjennere av ambientmusikk er Brian Eno større enn de fleste.

Dette har både publikum og presse fått med seg, og i går tøt det skuelystne i penstasen ut av dørene på kunstmuseet da mengden ble hysjet ned fra podiet. Både bookingsjef Erik Honoré, museumsdirektør Høyersten og altså Brian Eno sa sitt til de drøyt 100 høytidsstemte menneskene som sto sammentrykt i foajeen.

30 sekunder.

– Pass på å være inne i utstillingslokalet i mer enn 30 sekunder, ellers får dere ikke med dere noe som helst av det, avsluttet Eno.

Etterpå måtte folk stå i kø i trappa for å slippe inn puljevis til de 77 millioner bildene i andre etasje.

– Hvis alle skal inn samtidig får ingen sett noen ting, forklarte Erik Honoré. Hvis han er god og heldig fortsetter interessen når hovedprogrammet settes opp på Agder Teater fredag og lørdag.