ÅLESUND: – Finalen var helt grusom. Jeg fikk stressutslett for jeg ble så nervøs. Det slo ut i huden min og jeg ble helt rød, det er jo kjempeflaut. Men dommerne stirret sånn på oss og stemningen pumpet hardt. I tillegg var det mange andre folk der. Det var ti ganger verre enn eksamen, forteller videregående-eleven.

Hun trodde lenge det var Marita Skeivik Frost fra Stavanger som skulle trekke det lengste strået.

– Jeg var sikker på at Marita kom til å vinne. Det er typisk meg å tro at det ikke blir meg. Det var... Jeg klarer ikke å beskrive det. Etter de sa det var meg tenkte jeg: 'Herregud, hva innebærer dette egentlig?'.

Unødvendig av Marita

Under finalen fikk de sunnmørske nervene brynt seg og da Martine var på bristepunktet var en kommentar fra konkurrenten Marita alt som skulle til.

– Marita glefset til meg og sa at jeg sutret, og da knakk jeg helt sammen. Jeg måtte snu meg vekk fra kameraene og gråt. Jeg klarte bare ikke å holde det tilbake.

– Kommentaren om at jeg sutret var unødvendig av henne. Det var slemt. Hun var alltid litt ute etter å psyke meg ut, men jeg sa aldri noe stygt tilbake. Jeg hadde kanskje mer roen enn Marita, sier Martine, og legger til:

– Vi er gode venner i dag.

Vil til New York

Martine Lervik er med ett et av Norges store modellhåp, men hun har ikke tenkt å nøye seg ned det.

– Jeg kan ikke smykke meg med tittelen «Top Model», for det er bare en tv-serie. For meg er de virkelige modellene folk som Kate Moss, Naomi Campbell, Heidi Klum og Gisele Bündchen. Man må se på dette som en mulighet.

– Jeg har store planer om å jobbe hardt. Veien til toppen går ikke gjennom Norge og jeg håper at jeg får dratt til New York en vakker dag.

Skal banne mindre

Et av forbildene hennes, Naomi Campbell, er kjent for å slenge med kjeften, og også Martine har fått høre at hun banner altfor mye på tv. 'Kan ikke du banne på den kule dialekten di', foreslo regissørene bak tv-serien, og Martine var ikke vond å be.

– Jeg er skikkelig flau over banningen altså, jeg vet jeg er et dårlig forbilde, men det er så mye aggresjon og det utnytter tv-folkene, vet du, sier Martine.

– Skriv dette: Martine skal banne mindre. Banning er ikke kult, men av og til må det bare ut. Jeg finner liksom ikke på noen gode alternativ. Å si «søren», er ikke godt nok for meg.

«Eiffel-tårnet»

På tross av suksessen har hun med sine 182 centimeter kjenner tenåringen til å bli ertet og ikke beundret på grunn av utseendet.

– Det var veldig negativt å være så høy da jeg var yngre. Ikke det at jeg ble mobbet, men jeg ble kalt «Eiffel-tårnet» og sånn, men jeg rista det av meg. Da jeg ble eldre gikk det opp for meg at det var ingenting jeg kunne gjøre med det. Så gikk det opp for meg at det å være høy tynn, ha et bra utseende og vær fotogen kunne være en fordel.

Ikke i Se og Hør

Det å være vinner av en av Norges største modellkonkurranser gjør henne ikke til en overivrig pr-lysten ung jente.

– Jeg er skeptisk til å være kjendis. Etter tv-serien ville plutselig Se og Hør ha «Hjemme hos Martine»-reportasje, men det er ikke nødvendigvis sånt man bør stille opp på. Jeg strakk meg til å stille opp sammen med en venninne, for jeg vil skille mellom familien min og modellkarrieren, sier Martine, som legger til at hun føler hun har vokst mye på månedene i Top Model.

– Jeg skal vise hele Norge at man ikke må være kjendis for å være modell, slår hun fast

Marita ikke skuffet

Marita Skeivik Frost påstår at hun ikke var skuffet over å tape i finalen mot Martine.

– Jeg var ikke skuffet. Tvert imot gikk det en liten djevel i meg etterpå. Jeg fikk ekstra lyst til å bevise at jeg var bedre, forteller hun.

– Hvilke forventninger hadde du på forhånd?

– Ingen. Jeg føler meg uansett som en vinner. Dette har vært stort og jeg kom mye lenger enn ventet, sier hun.

Martine akter også å satse videre. Deltakelsen i programmet har gitt mersmak i forhold til modellyrket.

– Jeg har lyst til å flytte til Oslo og satse mer. Jeg er imidlertid ikke 18 år enda og er ikke ferdig med skolen, smiler hun.

Angrer ikke noe

Frøydis Labowsky trakk seg fra finalen bare timer før avgjørelsen falt. Hun er likevel sikker på at hun gjorde det riktige.

– Hva tenker du om at det gikk som det gikk?

– Jeg tenker at det som ble gjort var riktig. Jeg er fornøyd med det jeg har utrettet, og angrer ikke på noe, sier Frøydis.

Hun akter å satse videre på modellyrket.

– Planen er å fortsette og dra dette så langt som mulig. Jeg har imidlertid også tenkt å fortsette studiene. Det har jeg hørt kan være fornuftig, smiler hun.

– Hva var den største opplevelsen med å delta i showet?

– Jeg synes vi opplevde mange sinnssyke ting. Turen til New York var nok imidlertid det største, sier hun.