KRISTIANSAND: — Det har vært en lengre prosess som kulminerte på et uheldig tidspunkt, sier trommeslager Erlend Gjerde til fvn.no.

Stonegard ga nylig ut en ny versjon av sitt seneste album «From Dusk Till Doom», beregnet på det europeiske markedet. 5. november skulle bandet ha spilt i København, den første av mange spillejobber i Europa som oppvarmingsband for landsmennene i Enslaved.

Tre uker før turnéstart fant de fire medlemmene ut at nok var nok. Få timer før bandet skulle å gjøre en showcase-konsert under Popkomm 9. oktober falt avgjørelsen.

— Vi fant ut at det ikke var noe grunnlag for å fortsette samarbeidet, og avlyser også turnéen. En turné er hardt arbeid, og det er ikke noe poeng i å humpe rundt i Europa i to måneder med et band uten fremtid, sier Gjerde.

Stonegard ga ut debutalbumet «Arrows» i 2005, og fulgte opp med «From Dusk Till Doom» året etter. Begge utgivelsene fikk gode kritikker i norsk presse, og bandet ble spådd en lysende fremtid. De seneste albumet ble belønnet med terningkast 5 av Fædrelandsvennens anmelder.

Gjerde anslår at de har solgt omkring 20.000 eksemplarer av de tre utgivelsene til sammen. Hardrockerne har besøkt Kristiansand flere ganger, sist var under Quartfestivalen i 2007.

Ulike ambisjoner

Ifølge Gjerde, som sammen med bandkollega og bror Håvard kommer fra Arendal, skyldes oppløsningen ulikt ambisjonsnivå blant de fire medlemmene.

— Vi har alle forskjellige hensyn å ta, og det var et par av medlemmene som ikke ønsket å ofre like mye for å kunne gjøre musikken til et levebrød. Vi ønsket ikke å fortsette i noen ny konstellasjon, og bestemte oss derfor å legge inn årene, sier han.

Gjerde forteller at Stonegard fortsatt hadde eksistert, hadde det kun vært opp til ham. Han bedyrer likevel at de fire medlemmene skilles som venner.

— Jeg synes det er veldig kjedelig, men er ikke bitter. Avgjørelsen er tatt, og jeg ser nå på nye muligheter, sier han.

Trommisen er allerede i gang med to nye prosjekter, og i et av dem er også bror og bassist Håvard Gjerde involvert.

- Erstattes av Audrey Horne

Oppløsningen av Stonegard like før den kommende turnéen skaper også utfordringer for Enslaved, som nå står uten oppvarmingsband. Ifølge NRK Pyro, som meldte om oppløsningen i går kveld, vil trolig Audrey Horne steppe inn som erstatter.

Det bekrefter også Erlend Gjerde.

— Jeg jobber i samme plateselskap som Audrey Horne, og kjenner dem godt. Vi kjenner jo også Enslaved godt, og er sikker på at vi klarer å finnen en løsning som er god for alle, sier han.

Selv om bandet nå er historie ser han likevel ikke bort fra at de kommer til å holde en avskjedskonsert. Kanskje også i hjembyen Arendal.

— Vi har ikke planlagt noe, men du skal aldri si aldri, sier han.