Det har vel å gjøre med når man er født.

Jeg husker ingenting av 1970-tallet, og på 1990-tallet forsvant mye av interessen. 1990-tallet ble fra Norges hold innledet med den politiske pinligheten «Brandenburger Tor» av Ketil Stokkan. Da var det over og ut for min del.

1980-tallet står tilbake som selveste Grand Prix-tiåret. Her er noen av høydepunktene:

Norge 1980: Sverre Kjelsberg og Mattis Hætta — Samiid Ædnan

Hvert land presenterte sin egen sang, og Åse Kleveland introduserte Norge. Alle husker joiken, og midt i Alta-aksjonen og diskusjonene om samers rettigheter var denne sangen et kraftfullt politisk bidrag. Det mange ikke husker, er hvor kul låten er før joiken starter.

Norge 1981: Finn Kalvik — Aldri I Livet

Finn Kalviks låt er trolig den beste null-poengeren i GP-historien. Trist for ham, og for Norge, som ble kjent som nullandet etter 1981. Da var det bare tre år siden vi sist unngikk å få poeng.

Vesttyskland 1982: Nicole — Ein Bisschen Frieden

Frem til Nicole entret scenen, var tyskerne stort sett forbundet med Mercedes, krigen og Derrick. Nicole satte ansikt på et annet, mer menneskelig Tyskland. Hun lagde en landeplage som varte lenge og skapte følelser av mange slag. Ti år senere knekte en kompis av meg Nicole-platen til storebroren i ren aggresjon.

Spania 1983: Remedios Amaya — Quien Maneja Mi Barca

Om Aldri i Livet var den beste, var kanskje Quien Maneja mi Barca den verste nullpoengeren i historien? Døm selv!

Sverige 1983: Carola — Främling

Så kom hun. Carola. Før Runar Søgård. Alle tror hun vant, men hun ble faktisk bare nummer tre.

Sverige 1984: The Herreys — Diggi-loo Diggi-ley

Om noen skulle være i tvil: Dette er 1980-tallet, jappetid og pastellfarger. De sang først denne kvelden i Luxembourg, og de vant.

Norge 1985: Bobbysocks — La det swinge

Endelig vant Norge Melodi Grand Prix! Og vi gjorde det i Göteborg, med en dansebandmelodi Vikingarna kunne misunne oss. Noterte i min dagbok: «Vi slo Vesttyskland med 18 poeng - meget passende, siden det er 40 år siden krigen sluttet.»

Belgia 1986: Sandra Kim — J'Aime La Vie

Da GP-sirkuset kom til Bergen. Det gjorde også dette kjiket som forårsaket sjokkpubertale hormonblomstringer i samtlige guttegjenger i Bergen og omegn.

Irland 1987: Johnny Logan — Hold Me Now

Logan gjorde vel for jentene det Sandra Kim gjorde for guttene. Han ble historisk med sin andre GP-seier. Johnny vant sin første i 1980.

Norge 1988: Karoline Krüger — For vår jord

Vår egen Karoline Krüger slo til med femteplass i Irland, den til da tredje beste norske plasseringen gjennom alle GP-tider. Céline Dion vant for Sveits, men pytt pytt. Det spørs om hun hadde sunget denne sangen bedre enn Karoline.

Norge 1989: Britt Synnøve Johansen — Venners nærhet

Tiåret gikk mot slutten, og Britt Synnøve Johansen representerte Norge på anstendig vis i en finale som ikke akkurat huskes for magiske øyeblikk.