Supergitarist Joe Satriani gikk i desember i fjor ut og beskyldte det britiske bandet Coldplay for plagiat. Han hevdet at Coldplays «Viva La Vida» var svært lik hans egen instrumental fra 2004 «If I Could Fly». Satriani har krevd erstatning og alle inntektene Coldplay har fått av sangen.

– Jeg gjorde alt jeg kunne for å unngå en rettsak, men Coldplay ville ikke snakke om det. De ville bare at dette skulle gå over av seg selv, uttalte Satriani til Music Radar etter at nyheten kom ut.

«Viva La Vida» har vært en hit over store deler av verden, og den gikk blant annet til topps på hitlistene i både USA og Storbritannia.

Flere

Det amerikanske bandet Creaky Boards beskyldte Coldplay for plagiat allerede i juni i fjor. Bandet trakk imidlertid beskyldningene. Det gjorde ikke Joe Satriani. Nå har enda en musikalsk storhet meldt seg på. Flere har allerede påpekt likhetene mellom Coldplays «Viva La Vida» og deler av Cat Stevens-komposisjonen «Foreigner Suite».

På YouTube har det gått sport i å sette sangene sammen for å vise likhetene. Her er et eksempel:

Stevens

Cat Stevens, eller Yusuf Islam som han heter i dag, ga ut den over 18 minutter lange komposisjonen på albumet «Foreigner» i 1973, og delen som enkelte hevder minner om «Viva La Vida» dukker opp rundt 14 minutter ute i sangen.

(Hør sangen på Spotify)

Ifølge NME.com har Stevens nå selv påpekt likheten.

– Det har vært en krangel om at Coldplay har stjålet denne melodien fra Joe Satriani. Men dersom du hører på den så er den min! Det er jo «Foreigner Suite», sa artisten.

Cat Stevens konverterte til islam på høyden av sin popularitet på 70-tallet, men har det siste tiåret gradvis kommet tilbake i rampelyset som artist.