AUSTIN: Opprinnelig var South By South West en musikkonferanse der uoppdagede band hadde en mulighet til å spille en halvtime i håp om at de riktige platebransjefolkene var til stede.

Men det har ikke holdt de store bandene fra å komme og opptre.

I år spilte Jane’s Addiction, med de opprinnelige bandmedlemmene, på en fest arrangert av Playboy, mens andre størrelser – som Metallica, Echo and the Bunnymen og PJ Harvey – opptrådte på utestedet Stubb’s.

Primal Scream dukket opp på en egen Skottland-kveld, sammen med The Proclaimers og et av de nye, store bandene i år, Glasvegas.

«Hemmelige» konserter Hvert år siden 1987 gjør flere tusen musikere, fans og bransjefolk Sixth Street i Austin, Texas om til en eneste stor gatefest fra morgen til kveld i løpet av en langhelg.

Austin skryter av å ha det høyeste antall konsertsteder og utesteder konsentrert om et lite område. Mens antallet konferansedeltakere lå på linje med fjorårets, omtrent 12.000, var de 1.900 musikerne ifølge arrangørene et «rekordhøyt» antall.

En ting er de store bandene, som opptrer for dem med de riktige passene. Men er du musikkfan uten festivalpass til flere tusen kroner, har du bedre hell med å prøve deg på en av de mange mindre konsertene og gratis sponsede festene.

Oppdateringer i siste minutt om «hemmelige» konserter, og inntrykk fra band og fans, kunne bli fulgt på Twitter i år. Mange konserter er arrangert av byer eller land, i tillegg til plateselskapene som har «sine» band til å spille en hel dag eller kveld.

Temakvelder Torsdag kveld, på den lille baren Red Eye Fly, opptrådte for eksempel flere unge band fra Portland, Oregon som er verdt å følge: The Thermals, The Upsidedowns – nå signert på Dandy Warhols plateselskap, og The Shaky Hands.

Et annet alternativ var «Japan Night», der jentebandet Stereo Pony dro et bra publikum. Musikkfans kunne også finne band som spilte i en bakgård, som det nye Brooklyn-bandet The Crystal Stilts, der man nesten ikke kunne skille mellom band og publikum – så trangt var det om plassen.

Andre som trakk til seg godt med folk var St. Vincent, en sanger fra Texas, Silversun Pickups fra Los Angeles, og Grizzly Bears – også de fra Brooklyn – som spilte i en kirke. Den eksentriske Daniel Johnston spilte for et stort publikum på Emo’s på lørdag.

Hardtarbeidende Casiokids På den norske fronten får nok Casiokids fra Bergen prisen for best innsats: De spilte totalt ti ganger i løpet av festivalen.

Bandet var ganske så utslitte på slutten av lørdagen, men var veldig fornøyde med festivalen og mottakelsen de fikk – og synes det var en fin avslutning etter to en to måneders turné i Europa.

Nå bærer det hjem til en måneds avslapning i Bergen for Casiokids før sommerens musikkfestivaler begynner – inkludert Hove og muligens Roskilde.

I tillegg til Casiokids spilte de norske bandene Ungdomskulen og The New Wine på den svenske showcasen på fredag.

Datarock spilte på Austin Music Hall sammen med store navn som Tricky og Devo, og fikk veldig bra mottakelse av publikum.

Sørlandsartistene Grande og Lo-Fi opptrådte også på bransjetreffet. I Austin er også Kristiansands ordfører Per Sigurd Sørensen og en håndfull andre representanter for byen for å pleie vennskapsforholdet mellom Kristiansand og Austin.

Ida Maria kansellerte Ida Maria endte med å kansellere sine to konserter på onsdag og torsdag, etter at en eller flere av bandmedlemmene hennes visstnok hadde visaproblemer.

Men til stor overraskelse for sine fans dukket hun opp på en fest arrangert av Perez Hilton, en av de mest populære – og beryktede – av kjendisbloggerne i Hollywood, og det klokka 2 om natten på lørdag.

Der spilte Ida Maria etter storstjernen Kanye West. Ifølge Perez Hiltons blogg er Ida Maria en av hans «nye obsessions» etter han oppdaget henne i november i fjor.