KRISTIANSAND: — Jeg har ikke sjans til å leve kun av musikken. Det er leit at det har blitt slik for musikkartister, fordi vi får et

- En stjeler ikke kunst eller bøker. Hvorfor er det greit å stjele musikk? spør Venke Knutson (Foto: Scanpix)

fattigere kulturliv, sier Venke Knutson til fvn.no.

Forrige uke skrev kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell en blogg på sin hjemmeside der han hevder platebransjen kjemper en tapt kamp mot nettpiratene, og må finne andre måter å tjene penger på.

— Alle tidligere teknologisprang har ført til frykt for at det gamle formatet skal dø. Men TV tok ikke livet av radio, nettet tok ikke livet av boka, og nedlasting kommer ikke til å ta livet av musikken. Tvert imot. Nettet er jo genialt for å spre musikk og annen kunst, skriver Solhjell i sin blogg.

- For dumt om staten må gå inn

Sv-nestlederen mener bare det gjelder å finne et system som fungerer, både for forbrukerne og kunstnerne.

Venke Knutson kaller den ulovlige nedlastingen for stjeling. Hun innser at nye løsninger kanskje må til, uten at hun vet helt hva det skal være.

— Det er jo fint at det er folk som tenker nye løsninger, men det er for dumt om staten må gå inn, de har så mye annet de skal bruke pengene på, sier artisten fra Birkeland.

Vil ikke sutre

Årets mannlige artist, Thomas Helland, bedre kjent som Thom Hell, fremhever at han er mest opptatt av å lage musikk, og ikke er så glad i å uttale seg om ulovlig nedlasting, fordi det ofte blir oppfattet som sutrete.

Men kristiansanderen innrømmer glatt at han taper mye penger på at folk laster ned musikken hans gratis, og at han derfor ikke kan leve fullt ut kun av musikken.

— Jeg kan jo noen ganger ergre meg over at jeg ikke slo igjennom fem år tidligere, før nedlasting ble så vanlig, sier Hell til fvn.no.

Han ser muligheter i Solhjells forslag, men ser også mange utfordringer.

Mange utfordringer

  • En kunne for eksempel hatt en ekstra avgift i internettregningen, akkurat som når folk betaler tv-lisensen. Men hvordan skulle så pengene blitt fordelt til artistene. Skal Tono eller et lignende organ gå inn på Pirate Bay og se hvilke artister som blir nedlastet, spør Hell.

Og legger til:

— Men det finnes sikkert noen som kunne løst dette.

Ifpi kritiske

De global organisasjon Ifpi representerer platebransjen, og er blant saksøkerne av Pirate Bay. De avfeier at det finnes alternative løsninger, og er sterkt kritiske til Solhjell, som blant annet har uttalt at vi ikke kan slåss mot nettet, og at fildeling i seg selv er genialt.

— Jeg har ennå til gode å se et forslag til lisensordning som vil fungere. Ikke vet jeg hvem Solhjell sikter til når han sier at tilbyderne skal betale, men dette virker helt virkelighetsfjernt, sier Ifpi-leder Marte Thorsby til VG Nett.

Debatten rundt fildeling på nettet kommer i sammenheng med rettssaken mot The Pirate Bay-gründerne, som foregår i Stockholm tingrett.