ARENDAL: Bobestyrer Pål Christensen er i ferd med å avslutte bobehandlingen etter Hove-konkursen like før jul i fjor.

— Vi skal gjøre ferdig behandlingen av lønnskravene, og deretter vil bobehandlingen bli innstilt, sier Christensen til fvn.no.

Ifølge bobestyrerens innberetning som ble oversendt Aust-Agder tingrett 14. mai kunne det foreligge grunnlag for å kreve tilbake erstatning av de selskapsansvarlige. En videre avklaring av dette var avhengig av at en en eller flere kreditorer stilte med en økonomisk garanti, siden det er begrenset med midler igjen i konkursboet. Det var ingen villige til.

— Jeg har ikke hørt noe fra kreditorene angående dette, og fristen for tilbakemelding er løpt ut, sier Christensen.

Bystyrepolitiker i Arendal, Einar Halvorsen (H), så ingen grunn til gå videre med denne saken. Arendal kommune er en av 77 kreditorer som til sammen har meldt inn krav til boet på nesten 17 millioner kroner.

— Det er ingen penger å hente. Hadde bostyret avdekket at det var tatt ut penger uriktig kunne det kanskje stilt seg annerledes, men det har ikke vært tilfellet slik jeg leser rapporten, sier Halvorsen.

Skal vurderes av politiet

Innberetningen ble også sendt til politiet, ettersom Christensen mente det var flere forhold vedrørende driften som påtalemyndigheten burde se nærmere på. Politiet har foreløpig ikke iverksatt noen konkrete etterforskningsskritt i saken.

Politioverbetjent Torstein Pihlmann i Agder politidistrikt opplyser at saken ligger på vent hos politiet.

— Vi begynner nok å se på denne saken i løpet av denne uken, men det kommer til å ta lang tid før vi kan konkludere med noe, sier Pihlmann, som jobber i økonomiavsnittet i Agder politidistrikt.

Første skritt i etterforskningen vil bli å gjennomgå bobestyrers innberetning og den tilhørende revisorberetningen.

— Vår revisor vil foreta en gjennomgang av bobestyrers rapport, som et ledd i politiets uavhengige etterforskning, sier Pihlmann.

Han anslår at politiet vil vite mer om hva som skjer videre først etter sommeren.

- Har ikke skjedd noe straffbart

Bobestyrer Christensen har bedt politiet vurdere straffbarheten av fire forhold:

*** Drift for kreditors regning.**

*** Handleplikt ved tap av kapital.**

*** Manglende oppfyllelse av aksjeloven 2-4.**

*** Brudd på artistskatteloven.**

Bobestyreren mente også det forelå grunnlag for å sette de selskapsansvarlige i konkurskarantene. Dette spørsmålet vil bli behandlet av Aust-Agder tingrett, men saken er foreløpig ikke berammet.

Advokat Lars Berge Andersen representerer Hove-ledelsen i saken. Han forholder seg avventende til politiets etterforskning, men føler seg trygg på festivalledelsen ikke vil bli straffeforfulgt.

— Det springende punktet i denne saken er tidspunktet for selskapets insolvens. I ettertid er det vanskelig å sette seg til doms over når denne forelå, og om det skjedde så tidlig at man burde avviklet driften. Det er min klare oppfatning at det ikke har skjedd noe straffbart, sier Berge Andersen.

- Ingen har stjålet penger

Like etter at Hovefestivalen AS ble stiftet i januar 2007 mottok selskapet regninger for 2 millioner kroner av Topptur AS og datterselskapet Concept Communication AS. Topptur AS er eid av Morten Sandberg og Nina Riibe, som var henholdsvis styreleder og styremedlem i Hovefestivalen AS.

Denne faktureringen er ifølge borevisor i strid med aksjeloven § 2-4 (se faktaboks), og pengene kunne formelt sett vært krevd tilbakebetalt til boet.

— Dette er utgifter som er knyttet til oppstarten av festivalen, og helt klart hører hjemme i Hovefestivalen. Siden selskapet ikke var opprettet ennå ble utgiftene ført i eierselskapet, og overført senere. Feilen er at det ikke står en linje om dette i stiftelsesdokumentet, men det er jo en ren formalitet, sier Berge Andersen.

Selv om det finnes forhold som kan være straffbare, har det ikke vært mistanke om at penger er tatt ut av selskapet.

— Pengene har havnet der de skal, og alt er redegjort for. Det synes jeg er viktig å få med seg. Det er ikke funnet noe galt i regnskapet, sier Berge Andersen, som får støtte av bobestyreren.

— Det er ikke noen som har stjålet noe her, sier Christensen.