Og emnet kan være vanskelig rent dramaturgisk, begreper og elementer kan lett komme i ubalanse. Det kan bli et partsinnlegg. Det kan bli følelsesmessig for «bløtkokt». Bare for å ta et utsnitt av hva det «kan bli».

Filmens utgangspunkt er som følger: Lars (Nils Jørgen Kaalstad) er ungkar, velmenende, litt naiv. Han jobber som badevakt i en svømmehall. En dag aner han at en voksen mann (Henrik Mestad) misbruker, eller legger opp til å misbruke, gutter i 13-14-årsalderen.

Han forteller om mistanken til Jørgen (Edward Schultheiss), bestekompisen, han jobber også i svømmehallen og er samboer med sjefen, gravide Anja. Han får lite støtte hos de to. Samtidig slår mistanken hans brister i fortrengte følelser/konflikter som bunner i at han selv ble pedofilt misbrukt som tidlig tenåring.

Han bestemmer seg for å undersøke det hele nærmere. Noe som får store og uanede konsekvenser for en rekke mennesker. «Sønner» tar ikke parti, den verken fordømmer eller applauderer dette eller hint. Den viser kun, og så er det opp til oss å ta filmen inn over oss, føle og tenke.

Og det at filmens overgriper rettferdiggjør sine handlinger, fremstår faktisk som et av filmens mest grøssende øyeblikk. Det at flere stemmer, flere holdninger, får komme til orde, gjør filmen uhyre virkningsfull og en langt vondere opplevelse enn om en filmen hadde vært en form for partsinnlegg.

Med andre ord: Thomas S. Torjussens manus er kløktig og klokt, både som menneskelig drama og som thriller.

Dette manuset har Erik Richter Strand kledd i bilder og bilderekker på en overbevisende måte. Han vet når han skal økonomisere med bildene, han vet når han skal trekke dem ut, han vet når nærbilder er det eneste rette, han vet mye om rytme, om filmatisk musikalitet — en overveldende debut!

Hovedpersonen tolkes av Nils Jørgen «Jøgge» Kaalstad, elev ved Statens teaterhøyskole. Han har et nærvær som en sjæferhund uten bånd, samtidig besitter han váre nyanser, noe som gjør figuren hans troverdig. Musikken, skrevet av kristiansanderen Marius Christiansen, er uhyre formsikker, tydelig, samtidig diskré. Igjen: Et oppskakende drama, med thrillerens intensitet - må den bli sett av mange!

Knut Holt

Sønner

Norge 2006

Regi: Erik Richter Strand

Manus: Thomas S. Torjussen

Skuespillere: Nils Jørgen «Jøgge» Kaalstad, Edward Schultheiss, Henrik Mestad, Ingrid Bolsø Berdal, Mikkel Bratt Silset.