Er det noen som undertrykker deg? Kampen for å komme ut av situasjonen starter med en frigjørende tanke: Du trenger ikke anerkjenne makten han har over deg. Du kan bryte med overgriperen.

Gene Sharps kongstanke, er at selve maktgrunnlaget smuldrer hen når det ikke lengre anerkjennes. Han har blitt verdens mest anerkjente ikkevoldsteoretiker.

Denne boken ble skrevet allerede i 1993, opprinnelig for opposisjonen i Burma. Heldigvis for verden, så kjente ikke Sharp situasjonen i Burma så godt. Han skrev derfor boken sin som en mer allmenn håndbok. Den ble plukket opp av opposisjonelle i oransjerevolusjonen i Ukraina, roserevolusjonen i Georgia og ikke minst av bevegelsene bak den arabiske revolusjonen i land som Tunis og Egypt. Det er vel derfor den endelig foreligger på norsk.

Denne boken ble imidlertid ikke brukt som lærebok i Syria og Libya. Sharp mener sterkt at ikkevold er en mer effektiv metode for å bekjempe diktatorer, enn voldsmakt er. For det første rår ofte diktatoren over et massivt voldsapparat. For det andre har historien vist oss litt for mange eksempler på at frigjøringshelter som kommer til makten ved væpnet overtakelse selv utvikler seg til å bli diktatorer. Ikke overraskende er Sharp tilhenger av Mahatma Ghandis metoder. Mindre kjent er hans periode som student under Arne Næss i Oslo.

De drøyt hundre sidene i denne boken er fort lest. Det tar lengre tid å la innholdet synke inn, men dette er faktisk en konkret og ganske oppmuntrende lærebok i å kvitte seg med alvorlige samfunnsproblemer.

Hvis jeg kan anbefale én eneste sakprosabok å ta med inn i sommerferien, så ta med denne. Du blir klokere av det, og i bedre humør.