Eventyr/action

USA 2011

Regi: Joe Johnston

Manus: Jack Kirby, Christopher Markus

Skuespillere: Chris Evans, Hayley Atwell, Tommy Lee Jones, Stanley Tucci

Sensur: 11 år

Egnethet: Ungdom/voksen

Captain America er en tegneseriefigur skapt av Joe Simon og Jack Kirby i 1940. Captain America utkom med 75 nummer inntil serien ble nedlagt i 1949. Simon og Kirby var begge jøder, sterkt antinazistiske og de brukte det første nummeret til antinazistisk propaganda. Dette nummeret viser Captain America i kamp med Adolf Hitler, faktisk før Amerika ble med i 2. verdenskrig. Filmen tar utgangspunkt i det nummeret.

På sekstitallet opplevde Marvel Comics en ny suksess med sine superhelter og Captain America ble tatt opp som medlem av superheltgruppen Avengers. Han fikk siden sitt eget hefte igjen. Blant serieskaperne som arbeidet med ham var Stan Lee.

Captain Americas alter ego er Steve Rogers fra Brooklyn, New York. Han vil gjerne verve seg til krigen, men blir avvist gang på gang. Han er fysisk svak, han lider blant annet av astma. Men se: En forsker ser etter forsøkskandidater til et topphemmelig prosjekt. Dette prosjektet har som mål å utvikle supersoldater som skal slåss mot Det tredje riket. Steve får sprøytet inn et nytt stoff i organismene og han utvikler meget raskt superkrefter. Og samtidig i Europa får en nazioffiser tak i et blått, lysende skrin som inneholder gudekrefter, lagret der av vår egen Odin. Han får til og med tak i det i Tønsberg i 1942 (!). Og så begynner historien virkelig å rulle.

Dette skal på ingen måte tas alvorlig. Det hele er et sirkusnummer, og sirkusnummer tar du ikke alvorlig. Men du tar måten det er regissert, koreografert og presentert på, alvorlig. Og det er dét som betyr noe i denne anledning. Alle orgelpipene er ute, det brede lerretet er spent ut og det meste er spektakulært, muskuløst og til dels helt overdådig. Typene er drabelige, replikkene og dialogene har en bisk eller leken ironi, det knalles og drønnes og visles og snakkes gebrokkent som det grøsser frydefullt i en. Vi har sett alt før, men sjeldent tilsatt så mye teknikk og teknologi, og i så måte er 3D–dimensjonen brukt på en balansert måte.

Vi har ikke lest at en oppfølger vil komme, men det blir det nødt til. Noe annet vil være som å avbryte et vielsesritual og be alle om å forlate kirka.