Forfatter: Erik Bjørnskau

Sjanger: Historie

Forlag: Historie & Kultur

En bok der slaget ved Waterloo i hovedsak beskrives fra et fransk perspektiv. Napoleon var i midten av 40-årene, men preget av sykdom. Matt og uten sin kjente selvsikkerhet har han ikke lenger den fulle kontroll. Europas militære geni gjorde flere fatale feil foran og under slaget. Det var trolig lite som skilte ham fra en seier disse juni-dagene i det bølgende landskapet i Belgia.

Til sommeren er det to hundre år siden det berømte slaget, men det fascinerer fortsatt, og stedet for de brutale kampene, delvis mann mot mann, besøkes av horder av turister. «Å møte sitt Waterloo» er blitt betegnelse på et endelig nederlag, også på det personlige plan. Og var det ikke noe med en svensk popsang?

Tidlig i 1815 hadde Napoleon hadde vendt tilbake til Paris fra sitt eksil på Elba. Mot mange odds greide han å mobilisere en hær med planer om endelig å sette sine gamle fiender på plass. Slik gikk det ikke. De britisk-nederlandske og prøyssiske hærer ble ham for sterke i de avgjørende timer. Han fikk sine siste hundre dager ved makten — så St. Helena.

Slaget har påkalt historikerens interesse til denne dag. De lærde strides om hva som kunne endret slagets utfall. Også store kunstnere har vært betatt av Waterloo, forfattere, malere, filmskapere.

Kildematerialet om Napoleon og Waterloo er enormt. Men Bjørnskau har med journalistisk teft og spenst trukket ut essensen og gjort dette til en levende fremstilling, men litt språkrusk irriterer. Sverre Diesens forord er meget instruktivt. Kartet på forsatsbladet må brukes underveis i lesingen. Det er mange navn og troppeforflytninger.

I europeisk historie er Waterloo et vannskille, innledningen til en nesten hundre år lang fredstid. De revolusjonære, opplysningens politiske ideer som Napoleon sloss for, slo etter hvert gjennom. Han møtte nok sitt Waterloo i enhver forstand, men som betydningsfull historisk person har han få like. Det er kanskje derfor beretningen om disse skjebnesvangre dagene fremkaller en slags medfølelse med ham.