KRISTIANSAND: — Det har vært en hard jobb, men det er verdt det når vi ser alle de lysende kvinneøynene som endelig har funnet en type rock som snakker til dem, sier Egil Hegerberg i Black Debbath.

I oktober slapp den tungrockdebatterende Duplex-konstellasjonen sitt femte album, «Black Debbath - Hyller kvinnen». Der stiller Lars Lønning, Aslag Guttormsgaard, Ole Petter Andreassen og Hegerberg selv seg på kvinnekampbarrikadene, og hiver seg ut i kjønnsdebatten med låter som «Femogtredve og heit», «Tung, riefremkallene boogie» og «Jenter, søk dere til IT-bransjen». Musikkritikerne rullet en del treere for forsøket. Blant dem var Fædrelandsvennens anmelder, som mente at Black Debbath lagde såpass bra musikk at det tok fokuset bort fra de humoristiske tekstene.

Mannlig maktmisbruk

  • Det der med «han mener ditt og han mener datt» er opplagte eksempler på mannlig maktmisbruk. Dette er et kvinnealbum, og så setter de menn til å anmelde det. Det er typisk, sier Hegerberg.

— Men dere som har utgitt plata er jo også menn.

— Vi kan gjøre det fordi vi har et fotfeste i rocken. Kvinner klarer ikke å spille rock, og kan ikke gjøre dette selv. Men vi har brukt timevis på å sette oss inn i kvinnelige problemstillinger, så det er ikke noe å si på det, understreker han.

Black Debbath kommer til Kristiansand fra Danmark, og skal spre budskapet videre i Stavanger, Kvinesdal og Mandal de nærmeste kveldene.

Lokal rockequiz

Debattantene har gjort grundig research på sørlandsk musikkliv på veien.

— Vi åpner konsertene med en sabla bra rockequiz med lokal vinkling. Det gjelder å lese seg opp, tipser bassisten og vokalisten.

— Blir det fine premier?

— Nå serverer vi jo litt premier i løpet av konserten, men vi vil ikke at folk skal henge seg opp i belønningen og glemme å klappe. Det som er viktig, er å ta del i opplevelsen og kjenne gleden i å delta, sier han.

Sist gang Black Debbath var i Kristiansand, åpnet de Quartfestivalen i Bendiksbukta. Der ble kvinnen hyllet med blant annet nakenhet. Nå er det Østsia som står for tur.

Foretrekker klubb

  • Vi spilte der i fjor også, og det blir helt flott. Selv om det er stas å spille på festival, er det på én måte kulere å spille på klubb, for da kommer du nærmere publikum, sier Hegerberg.

Og publikummets demografi skal ha endret seg dramatisk etter siste utgivelse:

— Forskjellen før og etter den plata er som natt og dag. Tidligere var det en tendens til at vår type hardrock ble en guttegreie. Men nå bader vi i kvinnfolk.