Eierne av Galleri Brandstrup, Kim Brandstrup (t.h.) og kona Marit Gillespie, har vært nære venner av Kjell Nupen i over 30 år. Her er Nupen og Brandstrup i galleriet under fjorårets utstilling. På veggen henger "Nature morte" fra 1976, ett av Nupens politiske verk. Foto: Siv Dolmen
Da Karin Hindsbo flyttet til KODE i Bergen, så Kjell Nupen muligheten for å få vist sine politiske verk fra 70-tallet også der. Her jakter de to på tidligere Nupen-bilder i kunstnerens atelier på Hånes i fjor sommer. Foto: Kjartan Bjelland

— Vi har jobbet lenge med Belgia og Kjell, sier Marit Gillespie.

Sammen med ektemannen Kim Brandstrup driver hun Galleri Brandstrup på Tjuvholmen i Oslo. Deres vennskap med Kjell Nupen går tilbake til tidlig på 80-tallet. Siden 2008 har Nupen stilt ut jevnlig ved galleriet, sist i oktober i fjor. I vår hadde trioen planlagt to utstillinger i Belgia. Nå blir det uten kunstneren til stede.

— Dette var Kjell veldig opptatt av. Den første er en stor visning under Art Brussels, som arrangeres fra 24. til 27. april i Brussel. Etter det skal verkene hans presenteres på en biennale ved Museum Dhondt-Dhaenens i Gent, forteller Gillespie.

Internasjonalt perspektiv

Art Brussels regnes for å være blant Europas ledende messer for samtidskunst. Den samler 190 moderne gallerier fra hele verden, som presenterer mer enn 2000 kunstnere. Galleri Brandstrup tar med flere av Nupens siste verk, flere av dem laget etter at kunstneren fikk påvist kreftsykdommen før jul i fjor. Til museet i Gent tar galleriet med en mindre samling, bestående av lånte verk fra SKMU, Nupens familie og privat samling.

— Museumsdirektøren ved Dhont-Dhaenens, Joost Declercq, har vært to ganger hjemme hos Kjell, senest i februar. Han ble fascinert av Kjell første gang han så verkene hans. Han ser Kjell i et internasjonalt perspektiv, og setter han i sammenheng med samme generasjon internasjonale kunstnere som Klippenberger og Oehlen, sier Gillespie.

SKMU-utstillingen utsettes

Sørlandets Kunstmuseum (SKMU) hadde planlagt en utstilling av Nupens politiske verk fra 1970-tallet i september. Denne blir utsatt til høsten 2015, samtidig som det blir en samproduksjon med KODE: Kunstmuseene i Bergen, hvor den tidligere SKMU-direktøren Karin Hindsbo er direktør.

— Jeg visste om Kjells situasjon ganske tidlig, og har hatt møter med ham. Vi er trygge på utstillingen, og gjør den som planlagt utstillingsmessig og etter avtale med Kjell. Men vi utsetter den ett år, også etter avtale med Kjell, så den vil åpne i Bergen i mai 2015 og komme til SKMU rundt september, sier Hindsbo, som er glad for at KODE også kan vise Nupens tidlige politiske verk.

— Kjell så muligheten da jeg flyttet til Bergen. Det er en krevende utstilling å planlegge, og ved å gjøre det til en samproduksjon får vi dobbelt opp med ressurser. Og dobbel eksponering, sier den danske direktøren.

Viktig periode

Hindsbo forteller at det også planlegges en publikasjon i forbindelse med utstillingen. Hvor omfattende publikasjonen blir, er for tidlig å si.

— Verkene fra denne perioden var viktig for Kjell, og det er ikke så mange som har gjort noe på hans produksjoner fra den tiden. For ham har verkene hans alltid vært samfunnsaktuelle, og for å forstå hele hans kunstnerskap er det viktig å ha med de tidlige tingene også, sier Hindsbo.

— Det er veldig trist at han ikke får være med på åpningen, avslutter hun.