Slik ser det ut når Heidi Sævareid henger i lufta etter jernkroker. Endorfiner og adrenalin gir en transelignende rus. Foto: Privat

— Å bli heist opp på denne måten føles som å være i klørne på et dyr eller en maskin, og man kjenner et intenst drag. Jeg hadde ikke planlagt det, men plutselig hadde jeg en ny hobby, sier Heidi Sævareid.

Hun er oppvokst i Lillesand og Kristiansand, og i vår vakte hun nasjonal oppsikt med romanen «Slipp Hold». Oppsikten skyldtes hovedsakelig at hovedpersonen i boka lar seg heise opp etter metallkroker tredd inn i huden, og at forfatteren gjorde det samme selv som ledd i researchen.

— Jeg har blitt heist opp både for God Morgen Norge i TV2, og Aftenposten-tv og Dagbladet-tv. Det er litt av en start på dagen, kan jeg fortelle deg, ler Sævareid som besøkte Kristiansand for å snakke på teologikafé i Domkirka.

Kristent miljø

Slik ser det ut når Heidi Sævareid henger i lufta etter jernkroker. Endorfiner og adrenalin gir en transelignende rus. Foto: Privat

Anmeldelsene av «Slipp Hold» har vært gode. Hun har fått riksmålsprisen for boka, og 3. november ble den nominert til Brageprisen for beste barne— og ungdomsbok. Også i 2013 ble Sævareid nominert i samme kategori, den gang for debutromanen «Spranget».Mens «Spranget» handlet om ei ung jente som bryter ut av et kontrollerende kristent miljø, handler «Slipp Hold» om ei jente som bryter ut av et destruktivt parforhold. Veien ut finner hun gjennom body suspension-miljøet, et miljø hvor fellesnevneren er at man lar seg heise opp i lufta gjennom metallkroker tredd inn i huden.

— Suspension var tidligere noe av det mest ubehagelige jeg kunne tenke meg, og jeg har alltid vært pysete når det gjelder nåler og sprøyter. Det er jeg vel egentlig ennå, hevder Sævareid.

Smerteopplevelse

Folket som henger i kroker fant hun på Blitzhuset i Oslo hvor det jevnlig arrangeres «Suspension Sunday».

— Det er et veldig åpent og inkluderende miljø, og du finner alt fra regnskapsførere i femtiåra til unge punkere. Jeg hadde først ikke tenkt at jeg skulle gjennomføre dette selv, men til slutt ble det til at jeg måtte, sier Sævareid.

Det ble en intens opplevelse.

— Når det skjer noe veldig uvanlig med kroppen må man gjerne lete etter de rette ordene for å beskrive det. Jeg er interessert i forbindelsen mellom kropp og språk og hvordan språket påvirkes av kroppslig erfaring. Når frykten er borte skjer det også noe med smerteopplevelsen. Det frigjøres store mengder adrenalin og endorfiner når man henger slik, sier Sævareid.

Sex-scener

Transen man kan føle ved suspension har blitt brukt i religiøs sammenheng flere steder i verden.

— Det fantes en nordamerikansk indianerstamme hvor det var en del av manndomsritualet å bli heist opp etter kroker festet i brystet. Suspensjon i sekulær sammenheng har opprinnelse i Texas hvor den første suspensiongruppa ble stiftet i 1992. Norge regnes nå faktisk som et foregangsland innenfor moderne suspension, sier Sævareid.

Men selv om suspension-delen har vakt reaksjoner, er det andre ting i boka hun synes har passert uventet ubemerket.

— Jeg synes det er litt rart at jeg ikke har fått noen reaksjoner på de nokså eksplisitte sex-skildringene i boka. I mange ungdomsbøker blir ofte slikt fortalt i et innpakket språk, og det handler ofte om «den vanskelige første gangen». Jeg ville skrive annerledes om dette, sier hun.

I en av scenene har den nitten år gamle hovedpersonen et samleie hun egentlig ikke føler seg komfortabel med.

— Det finnes situasjoner hvor man absolutt ikke kommuniserer, og det er av og til vanskelig å gjenkjenne et nei hos seg selv hvis man ikke vet hva det er. Jeg ville at leserne skulle føle ubehag ved å lese det, og at de skulle tenke over det de leste, sier Sævareid.

Selvforsvar

Hun forbereder nå sin tredje bok, og også den tar utgangspunkt i et litt uvanlig miljø:

— Jeg holder på å gjøre research i Bristol på et krav maga-miljø. Jeg hadde ikke begynt med noe så brutalt hvis jeg ikke nå hadde lært at jeg er tøffere enn jeg trodde at jeg var, sier hun.

Krav maga er en effektiv selvforsvarsteknikk som kommer fra Israel, og Sævareid har allerede brukt den i praksis.

— Det var en innpåsliten fyr på en pub i Bristol som prøvde å kysse meg. Han fikk vondt i armen, ler hun.