Festivalsjef Maja Mendoza er glad for at Cultiva har troen på Ravnebarn. Her er hun under fjorårets festival. Foto: Jan Frantzen

— Aiaiai! Har vi passert 200 millioner i bufferkapital, spurte styremedlem Jørgen Kristiansen (KrF) i Cultivas styremøte torsdag. Møtet ble avviklet i den reneste hallelujastemning. Og om ikke styret brøt ut i tungetale kostet de på seg en tydelig applaus da kontorleder Ingebjørg Borgemyr opplyste at bufferkapitalen hadde nådd 205 millioner kroner.

— Vi diskuterte å kjøpe inn champagne, men nøyde oss med jordbær til møtet, sa administrerende Cultiva-direktør Erling Valvik.

Det var i 2011 stiftelsens bufferkapital skrumpet slik at styret bestemte seg for å «gå i møllposen». Det vil si at man ville la de 1,4 milliardene i grunnbeløpet yngle i fred til bufferkapitalen igjen var over 200 millioner kroner.

Allerede i fjor høst var utviklingen så positiv at man bestemte at 2015 skulle bli året man åpnet forsiktig opp for nye investeringer. Dermed sa styret torsdag ja til flere forslag fra administrasjonens side. Å gi penger til festivalen Ravnebarn var ett av dem.

Ravnebarn

— Det vi i første omgang vil sørge for er å gi dem 70.000 kroner til et stort telt, slik at de ikke risikerer å regne vekk i år. Dernest vil vi at de støttes av andre profesjonelle som kan evaluere prosjektet slik at vi kan gå inn tyngre på et senere tidspunkt, sa Erling Valvik. Administrasjonen la i sin saksframstilling vekt på at den nystartede festivalen i Ravnedalen passer perfekt inn i stiftelsens vedtatte strategi. Den går ut på å investere i tiltak for barn og unge.

— Dette er kjempeflott. For oss vil det ha enorm betydning hvis Cultiva går inn med støtte. Festivaldrift er jo risikosport, forteller festivalsjef Maja Mendoza i Ravnebarn. Festivalen ble arrangert første gang i fjor sommer med rundt 1500 besøkende, og går i år av stabelen 2. og 3. august med navn som Casiokids, Sara og Arash og «Meg og Kammeraten min» på plakaten.

Barn i Byen

Det helt nye prosjektet Barn i Byen er imidlertid den første større investeringen Cultiva gjør etter dvaletilstanden. Dette er en kulturavis og kulturkalender basert på arrangementer for barn og unge som i fjorten år har kommet ut i Bergen. Nå vil Cultiva innlede et femårig samarbeid med Barn i Byen Kulturformidling AS for å etablere et tilsvarende kulturmagasin i Kristiansand. Til dette er det budsjettert med 500.000 kroner både i 2014 og 2015, og deretter 300.000 kroner i året til og med 2018. Magasinet skal etter planen være i drift innen et år.

UiA-studium

— Dette er første gang jeg har vært med å bevilge noe siden jeg ble medlem av styret, og det føles helt fantastisk, sa en rimelig fornøyd Randi Haukom (H).

Cultivastyret bestemte seg også for å gi UiA 482.000 kroner til et forprosjekt for studium i prosjekt- og produksjonsledelse.

— Et slikt studium vil kunne bidra til økt profesjonalisering for eksempel for festivalene i byen, sa Erling Valvik.

Bursdagsfest for Sørf

— Ett av våre ektefødte barn er ti år i år, så da synes jeg det er rimelig at vi gir 30.000 kroner til bløtkake. Var Cultiva far eller mor til Sørf?, spurte styreleder Ansgar Gabrielsen under møtet torsdag.

— Jeg tror nesten vi var begge deler, repliserte styremedlem Terje Næss (Ap.)

Ressurssenteret for rytmisk musikk, eller altså Sørf, er blitt et tydelig samlingspunkt for musikklivet i sør siden etableringen i 2004, og i september feirer man altså tiårsjubileum.

— Vi kommer nok ikke til å bruke alt til bløtkake, men vi er veldig glad for at Cultiva gir oss muligheten til en verdig markering av ti spennende år, sier Sørf-leder Kjetil Nordhus.