Knut Mæsel var i sitt ess da han kunne være historielærer igjen. Foto: Torgeir Eikeland

— Det var ikke lov å selge så mye som ei flis på Agder uten at den hadde vært innom Kristiansand. Gjett om kristiansanderne ble populære! Var du ute og reiste kunne det fort hende du ble slått ned bak nærmeste gjerde, fortalte en inspirert Knut Mæsel til et publikum på 73 humrende pedagoger.

Lokalhistorisk undervisning med glimt i øyet var en del av pakka da han og kona Inger Johanne Mæsel endelig kunne presentere prosjektet de har jobbet med i tretten år: Et lokalhistorisk læreverk for grunnskolen.

Tung viten

40 skoler i Kristiansand mottar nå 160 kasser med læremateriell, og det er tung kunnskap som skal formidles. Totalvekten er 1,2 tonn, og omfatter 1440 eksemplarer av den nye læreboka «Kristiansands historie fortalt for barn og unge». I tillegg kommer lærerpermer med pedagogisk opplegg for både barne- og ungdomsskole. Og ikke nok med det: med er også cd-er og dvd-er med nyinnspilt musikk og film. Alt sammen er fullfinansiert av Spareskillingsbanken og Sparebanken Sør.

Den nye læreboka er bygget på Arnulf Johnsens historiehefte fra 1930 med tittelen "Kristiansands historie fortalt for barn". Foto: Torgeir Eikeland

— Dette er en fantastisk gave til skolen, og vi har slett ikke hatt noe lignende før. Dette hadde aldri vært mulig uten drivkraften og kompetansen som Knut og Inger Johanne Mæsel har. De har begge bakgrunn fra skolen, og de har hjerte for skolen. Derfor vet de hva som trengs. Takket være dem har vi fått et skreddersydd opplegg for hver enkelt aldersgruppe samlet i et helhetlig opplegg, sier Svein Kvernes.

Idé fra 2002

Han er seniorrådgiver i oppvekstdirektør Arild Rekves stab, og forteller at kommunen har fulgt opp arbeidet siden starten. Den inntraff i 2002 da begge mæselene ennå var yrkesaktive i kristiansandsskolen. Det var da de kom med den første lokalhistoriske boka i Rusletur-serien som det hittil finnes 12 av, og det var da de fikk ideen til å lage et læreverk for skolen om samme tema.

— Kommunen satte vårt arbeid med lokalhistorien så høyt at vi noen år fikk frigjort timer på våre respektive timeplaner for å kunne jobbe med byhistorien. Det var en fantastisk gest og det ble en uhyre viktig drivkraft for oss begge. Det ble det aller første skikkelige sparket på den lokalhistoriske skole-ballen, sa Inger Johanne Mæsel da hun torsdag morgen innledet. Publikum som var samlet i Sigurd Lie-salen på Musikkens hus bestod i hovedsak av inspektører og kulturkontakter fra byens 40 grunnskoler.

Lokalpatriotisk

Under det nær to timer lange showet på Musikkens hus fikk publikum se og høre smakebiter på det som er med i undervisningspakken. Et kor på 12 sangglade jenter har vært med å synge inn kristiansandske evergreens som «Æ ser dæ på Markens» og «Vesterveien», og mange i publikum sang med av hjertets lokalpatriotiske fryd.

Sangleker og nær glemte regler var også en del av pakken, sammen med en rekke utdrag fra boka. Høytlesningsstykker og stoff som kan dramatiseres følger også med i et læreverk som mange har bidratt til de siste tretten årene. Det var ikke rent få som ble nevnt fra scenen onsdag.

— Men uten Knut og Inger Johanne Mæsel hadde dette aldri vært mulig, sier seniorrådgiver Svein Kvernes.