— Det overrasker meg at det ikke er større bevissthet i kommunen for å bevare byens historie. Veggrelieffet på Kristiansand teater ville være helt umulig å gjenskape med dagens timepriser på arbeidskraft, sier rådgivende arkitekt Grete Jarmund. I slutten av mars leverte den oslobaserte arkitekten en 45 sider lang vurdering av Kristiansand teater.

— Vi har bestilt vurderingen for å ha et bredest mulig grunnlag for beslutning for politikerne. Grete Jarmund har spesialkompetanse innen bygningsvern, og har blant annet arbeidet flere år for Riksantikvaren, sier plan- og bygningssjef Venke Moe i Kristiansand kommune.

«Underlig»

Grete Jarmund har tidligere vært tilknyttet Riksantikvaren.

Et reguleringsforslag som åpner for riving av den gamle teaterbygningen er nå ute til ny høring, og i den forbindelse har det allerede kommet en rekke protester fra ulike grupper, instanser og institusjoner. Grete Jarmund synes det er underlig at det politiske flertallet så langt har ønsket å åpne for riving.— Det kostet 17 millioner kroner å bevare fasaden på Rådhuskvartalet. Sett i lys av det overrasker det meg også at kommunen ikke viser større vilje til å ta vare på historien når det gjelder teaterbygningen, sier Jarmund.

«Stort tap»

I rapportens konklusjon slår hun fast at «teaterbygningen har stor verne-/bevaringsverdi knyttet til arkitektonisk og kunstnerisk kvalitet». Det heter videre at bygningen er et «umistelig landemerke som er viktig for Kristiansands identitet» og at det vil være «et stort tap for Kristiansand om teaterbygningen ble revet».

For å komme fram til dette har Jarmund tatt for seg en rekke vurderingskriterier. Ved siden av arkitektur- og kunstfaglige vurderinger har hun også tatt opp beliggenhet og historikk.

— Det var mye mer dokumentasjon på bygningen enn jeg visste på forhånd. Kristiansand har en lang teaterhistorie i dette kvartalet, hvor bygningen er byens tredje teaterbygg. Og den går perfekt inn i perleraden av øvrige kulturbygg langs «kulturaksen» fra Kilden til Sørlandets kunstmuseum, sier Jarmund. Kristiansand kommune har i år budsjettert med 35 millioner kroner i inntekt fra salget av eiendommen hvor teaterbygget ligger og to tilstøtende tomter. Det vil være lettere å sikre en god pris dersom man åpner for riving.

«Tenke seg om»

Rapporten som slår fast at teaterbygningen bør vernes.

— Man har lenge vært klar over at institusjonene i det gamle teateret skulle flytte til Kilden, og det er rart at man ikke i mellomtiden har tenkt tanken på at det kan være andre som kan bruke bygningen. Og selv om man ikke har noe å bruke det til akkurat nå, trenger det ikke bety at bygget må rives. Det bør være tid til å tenke seg om, sier Jarmund.I rapporten trekker hun fram en rekke eksempler på særpregede bygninger som har stått tomme noen år før de har blitt tatt i bruk til helt andre formål enn de var bygget for. I Trondheim har et mellager blitt til Rockheim, i Oslo har Jakobs kirke blitt kulturhus og her har også Schous bryggeri blitt kulturkvartal.

Høringsfristen for reguleringsplanen går ut 8. mai, og da skal saken legges fram for byutviklingsstyret og deretter bystyret. Grete Jarmunds rapport legges i sin helhet ved i sakspapirene.