MOTIVERT: Det at vi kan redde bygningen er uten tvil motiverende for ønsket om å gjøre Agder Teater om til litteraturhus, sier førstelektor Alf Kjetil Igland ved Universitetet i Agder. Foto: Tore-André Baardsen

KRISTIANSAND: Det sier førstelektor Alf Kjetil Igland ved Universitetet i Agder til Fædrelandsvennen.

Han leder en arbeidsgruppe som nå har rettet en formell forespørsel til Kristiansand kommune om muligheten for å ta i bruk den rivningstruede teaterbygningen som et nytt senter for litteratur.

— I tillegg til at byen får et litteraturhus, får vi også bevart en bygning som er av stor kulturhistorisk verdi for Kristiansand, sier Igland. Nå er han lovet et møte med Kristiansand Eiendom, teknisk direktør og plan- og bygningsetaten i løpet av kort tid.

Arbeidsgruppen han leder består av representanter for UiA, Norsk forfattersentrum Sør-Norge, Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening og Kristiansand Folkebibliotek.

— Vi arbeider også med investorer som kan tenkes å være med på en slik satsing, sier Igland.

De økonomiske regnestykkene for et eventuelt kjøp er imidlertid ikke satt opp, og initiativet er helt i startfasen:

— Jeg har akkurat fått i oppgave av teknisk direktør å se på innspillet, opplyser rådgiver Aud Sunniva Fuhr i Kristiansand Eiendom.

Ikke verneverdig

Agder Teater har stått tomt siden flyttingen til Kilden høsten 2011, og politikerne i Kristiansand vedtok allerede i 2010 å selge både teateret og Aladdin kino. Vedtaket åpner for å rive byggene for å kunne få mest mulig penger for kremtomtene i hjørnet av Kvadraturen, men i februar i år sa Vest-Agder fylkeskommune nei, og saken venter på mekling hos fylkesmannen.

Agder Teater er ikke verneverdig, men den særegne, brutalistiske 70-tallsarkitekturen og Henrik Finnes originale fasaderelieff er årsaker til innsigelsene fra blant annet fylkeskonservatoren og ekspertise ved Sørlandets Kunstmuseum.

Arbeidsgruppen for litteraturhus har vært i sving et års tid, og ser på flere alternative lokaliseringer.

— Teateret vil måtte bygges om innvendig, og det har nok en stor kostnadsramme. Men det at vi kan redde bygningen er uten tvil motiverende for å undersøke denne muligheten videre, sier Igland.

Universitetet er med

Teaterbygget kan synes en smule romslig sammenliknet med litteraturhus i eksempelvis Oslo og Bergen.

— Ingen litteraturhus i Norge er like, verken organisatorisk eller økonomisk. Det spesielle for Kristiansand vil være et hus der også universitetet er med, understreker Alf Kjetil Igland.

Aud Sunniva Fuhr i Kristiansand Eiendom ønsker ikke å oppgi hva kommunen håper å kunne få ved et eventuelt salg av bygget.

— Vår bestilling er å optimalisere eiendommen og legge til rette for reguleringsplanen som innbefatter riving. Men vi vil også forholde oss til interessenter som ser potensial i å utvikle bygget, sier hun.

Agder Teater står i dag tomt, og det er heller ingen utleievirksomhet i bygget.

— Nå avventer vi meklingen hos fylkesmannen, sier Fuhr.

Finne løsning

Det var fylkespolitikerne i hovedutvalg for samferdsel, miljø og areal som i februar reiste innsigelse mot kristiansandpolitikernes vedtak som åpner for riving. Meningen var at saken skulle til mekling hos fylkesmannen før sommerferien, men dette er nå utsatt.

— Først skal vi ha et drøftingsmøte, men det blir ikke før etter ferien, opplyser plan- og bygningssjef Venke Moei Kristiansand kommune. Hun sier hensikten med drøftingen vil være å se om det er mulig å finne en løsning før saken går til mekling.

Mens kommunepolitikerne forvalter plan- og bygningsloven, er det fylkespolitikerne som forvalter kulturminneloven, og det er i dette skjæringspunktet det skal drøftes.

Verdivurdering

Arkitekt Venke Moe gikk selv inn for bevaring av teaterbygningen i en serie om arkitektur i Fædrelandsvennen i fjor sommer. Etter at hun i vinter tiltrådte som plan- og bygningssjef, har hun fått en ny hatt på hodet:

— Når et politisk vedtak er fattet, ligger min lojalitet hos bystyret. Kommunen kan ikke eie alle bygg som har gått ut av funksjon. Men mitt håp er at bygget kan få en funksjon sånn som det står i dag. Hvis det viser seg å være økonomisk gjennomførbart, tror jeg ikke slike planer vil møte motstand i Kristiansand kommune, sier hun.

Kommunen skal nå utarbeide en verdivurdering der man sammenlikner de ulike alternativer ved salg med og uten riving av bygget.