KRISTIANSAND: — Å være en ny plass hver kveld gir en unik dynamikk, og det gir oss en mulighet til – på ordentlig – å vise hele Norge til hele Norge, sier Rune Møklebust, programsjef i NRK.

Statskanalen har i sommer lagt sitt populære program "Sommeråpent" til skoleskipet MS "Sjøkurs", som til vanlig har tilholdssted i Kongshavn utenfor Kristiansand. I løpet av sju uker skal det frakte 40-45 NRK-medarbeidere fra Oslo til Kirkenes og tilbake igjen.

Minutt for minutt

PROGRAMLEDERE: Tore Strømøy (f.v.), Nadia Hasnaoui, Ingerid Stenvold, Dan Børge Akerø, Anne Rimmen, Kåre Magnus Berg og Ingrid Gjessing Linhave skal innom 38 havner langs hele norskekysten under "Sommeråpent". Gjessing Linhave og Hasnaoui vil være programledere i Kristiansand. Foto: Tore Zakariassen, NRK

Langs kysten skal de innom 38 ulike havner, og fra hver havn sendes "Sommeråpent" på kveldstid. I tillegg produseres det innhold til både tv, radio og nett underveis, blant annet minutt for minutt-dekning av MS "Sjøkurs" sin reise langs kysten. Totalt lages det 250 tv-timer på båten, de aller fleste sendes direkte på NRK 1.— Prosjektet har et totalbudsjett på 28,5 millioner kroner, og da er det fullkalkulert. Det innebærer blant annet lønn til alle som er om bord, og som uansett skulle hatt lønn, leie av skip, transportkostnader, ulike honorarer og prosjektkostnader fra vi begynte skikkelig med prosjektet rundt juletider og til det er ferdig, forteller Møklebust.

6,2 millioner for "Sjøkurs"

MS "Sjøkurs" var ett av tre skip som var aktuelle for årets NRK-sommer. Alle var tidligere hurtigruteskip, og langs norskekysten vil mange kjenne igjen skoleskipet som gamle MS "Ragnvald Jarl".

— Litt i underkant av en tredjedel av prosjektkostnadene er knyttet til leie av båten, drivstoff og hotelldrift. Vi betaler 6,2 millioner for leie av skipet, og drivstoffutgiftene er estimert til omtrent én million kroner, sier Møklebust.

De siste to ukene før sendestart i Oslo 21. juni ble skipet rigget om. Utallige meter med kabel har blitt trukket og flere titalls lyskastere har blitt hengt opp. Det har blitt laget studioer og kontrollrom, og det har blitt bygget et ekstra rom for å kjøle ned deler av produksjonsutstyret.— Alt har blitt gjort i samarbeid med rederiet, og båten skal leveres tilbake i samme stand som da vi fikk den. Hun så flott ut da vi skrev kontrakt i januar, og hun ser flott ut nå, forsikrer Møklebust.

Billige artister

Hver kveld gjester en artist "Sommeråpent", og i Kristiansand er det Ivar og Helene Bøksle som skal opptre (se egen sak). Men artisthonorarene er ikke som på mange av sommerens festivaler.

— Artister får et standardhonorar for tv-opptreden, og det ligger på noen tusenlapper. Vi har en artist hver kveld, og vi sender 40 kvelder, så det blir ikke den store kostnaden totalt sett, forteller Møklebust.