KRITTRUTER: Terje Moen tegner omhyggelig opp rutemønsteret som skal danne grunnlaget for bildet av et krater midt i gata. Foto: Torgeir Eikeland

KRISTIANSAND:

— Egentlig er jeg i helt ukjent farvann nå, humrer Terje Moen der han står og ser ut over det som foreløpig er en grå firkant på asfalten i Kirkegata.

Kunstneren som går under navnet TheMoen fikk et oppdrag han ikke kunne si nei til da Kristiansand kommune i samarbeid med Arteriet bad ham lage gatekunst direkte på asfalten i Kirkegata.

— Vi fant sammen ut at TheMoen passet veldig fint til å lage noe som markerer bilfri dag, sier Marianne Laukvik på galleriet Arteriet. I samarbeid med Christen Egeland i kommunens By- og samfunnsenhet har hun engasjert TheMoen til å lage et rundt femti kvadratmeter stort kunstverk direkte på asfalten.

Dette skjer i forbindelse med bilfri dag på lørdag, og er også et ledd i kommunens forsøk med å gjøre Skippergata bilfri i en uke. Dette er et ledd i kommunens markering av årets mobilitetsuke hvor det skal være fokus på grønn by.

Optisk illusjon

Mandag hadde TheMoen laget en stor grå firkant som skal være "lerretet" for kunstverket, tirsdag regnet det noe vanvittig, og dermed måtte han ta pause til onsdag. Da var han i ferd med å tegne et rutemønster med kritt som han skal bruke til å overføre en papirskisse til asfalten.

— Jeg vil ikke vise skissen før bildet er ferdig. Her skal jeg prøve å lage en optisk illusjon. Det skal se ut som en planke som ligger over et krater, og jeg lager det i fargene rødt, hvitt og sort. Du kan kalle det White Stripes-fargene, sier Moen. Han mener det amerikanske bandet med samme navn.

— Hva er symbolikken?

— Det er bilfri dag, og da klarer ikke bilene å kjøre forbi krateret, men ramler oppi.

Satan i gatan?

— Det er en gammel kirkegård akkurat her vi står. Du har ikke tenkt å la det komme opp noen skjeletter?

— Jeg var inne på tanken om å la et monster komme opp, men jeg vet ikke hva kirkevergen i Domkirken hadde sagt om det så ut som Satan kom opp rett ved kirka, ler TheMoen.

Selv om det er første gang han maler stort på asfalt, er ikke TheMoen fremmed for å jobbe i store formater. Sist vinter lagde han to 70 kvadratmeter store giganttegninger som hang som utsmykning på Oslo Sentralstasjon. Det skjedde etter at den selvlærte kunstneren hadde blitt oppdaget av kunsteliten og stilt ut på Statens Høstutstilling 2010. I 2011 hadde han separatutstillinger både i Oslo og Kristiansand Kunsthall, og nå har altså Kristiansand kommune gitt ham i oppdrag å lage figurativ utendørskunst.

— Hvor lenge skal dette bli stående?

— Jeg vet ikke. Malingen jeg har fått utdelt fra Marianne Laukvik er spesiallaget til dette, men allerede i natt ser jeg at trafikken har slitt litt vekk fra hjørnet der borte, sier TheMoen.

Han regner med å bli ferdig med maleriet i løpet av onsdag eller torsdag. Kunsten bør helst stå fram til neste onsdag, for da kommer kulturstyret på befaring.