KRISTIANSAND: — I dag er vi veldig glade, sier biblioteksjef Anne Kristin Undlien til Fædrelandsvennen.

Hun har kjempet en lang kamp for å få rustet opp bygget for totalt 10,5 millioner kroner, og vant første delseier allerede i mars. Da ga Lille-Cultiva tilsagn om 4,5 millioner kroner under forutsetning av at Kristiansand kommune bevilger de resterende seks millioner som trengs for å løfte institusjonen til et nytt nivå.

Nå ligger beløpet inne i rådmannens forslag til handlingsprogram for 2014-2017, og Undlien har planene klare:

— Tegningene er laget, og nå går vi inn og knar dem med sikte på å komme i gang med ombyggingen i januar 2015, sier hun.

Nye romløsninger, bedre digitale tilbud, større småbarnsavdeling, ny og utvidet ungdomsavdeling og langt flere sitteplasser der besøkende kan jobbe, er noe av det vi kan vente oss i fremtiden.

Litteraturhus

I tillegg kommer en god arrangementsarena, og biblioteksjefen er blant dem som ivrer for at et litteraturhus i Kristiansand skal lokaliseres til folkebiblioteket. Å bygge det på taket er et av alternativene det jobbes med i en prosjektgruppe der Undlien er medlem.

— Ja, mitt ønske er å legge det her, men uansett er det viktig å pusse opp biblioteket slik at det kan fylle en litteraturhusfunksjon. Og større plass til arrangementer ligger allerede inne i tegningene, sier hun.

Bystyret skal behandle budsjettet i desember, men Undlien regner med tverrpolitisk enighet ettersom politikerne selv vedtok en ambisiøs bibliotekplan for 2013 — 2017 i fjor vinter. I tillegg spiller biblioteket en sentral rolle i kommunens kulturstrategi for 2013 - 2023.I disse planene ligger også et tettere samarbeid med Kristiansand Kunsthall som troner i øverste etasje, og Undlien har allerede vært i møte med daglig leder Cecilie Nissen. Et kunstbibliotek i kunsthallens lokaler er én av ideene de jobber med.

Tverrfaglig

— Vi synes dette er kjempebra, sier Nissen.

— Et slikt samarbeid vil føre til at hele bygget brukes i større grad, slik de var ment fra begynnelsen av. I vår nye strategi ligger også en sterkere satsting på forholdet mellom kunst og litteratur, og det er noe vi har begynt å jobbe med i våre utstillinger. Mye av kunsten er nå tverrfaglig, og opprustningen av biblioteket vil gi oss et rammeverk som legger tingene bedre til rette for det vi skal gjøre, sier hun.

Selv om rådmannen ikke har lagt inn de seks millioner kronene før i 2016, kan arbeidet starte neste år. Lille-Cultiva har nemlig gitt klarsignal til å utbetale 4,5 millioner i 2015 dersom kommunen binder seg til å utbetale resten i 2016. Ellers er det flere innstramminger på kulturbudsjettet. Et av prosjektene som rammes, er den store kartleggingen av all kommunal kunst som bystyret enstemmig vedtok under rabalderet omkring utsmykningen av Rådhuskvartalet i fjor høst. Rådmannen har ikke funnet rom for å sette av én million kroner til dette formålet.