Øygospeldansen: Årets festivaldans fungerte som oppvarming for kveldens artist. Foto: Tor Erik Schrøder
Miljøteam: Eivind Nilsen (f.v.), Siw Therese Thomassen og Kathrine Førland er del av teamet som har ansvar for å sørge for at alle har det bra og for å arrangere ulike aktiviteter for ungdommene. Foto: Tor Erik Schrøder
På topp: Audun Vangen (18), Nora Svensen (17), Marlene Jørgensen (17) og Malin Brekka Pedersen (17) synes årets Øygospelfestival har vært den beste hittil. Foto: Tor Erik Schrøder

KRISTIANSAND: Idet Paul Colman entrer scenen springer tenåringer hylende fram mot den, og gospelfestivalen på Flekkerøy kan plutselig minne om en hvilken som helst musikkfestival. Likevel er det ikke musikken Colman mener burde være i fokus, men menneskene.

Han mener det er viktig at man ikke snakker om tro og religion hele tiden. Han ser på festivalen som en tid og et sted for å prate og være sammen med folk, og ikke først og fremst for å forkynne. Likevel har han noen budskap han ønsker å dele med tenåringene.

— Jeg vil fortelle dem at de ikke bare må bli der det er trygt, men gå ut og møte forskjellige mennesker. Mennesker som er ateister og homoseksuelle. Mennesker som har et annet syn på livet. Kristne er kjent for det de ikke liker, de bør bli bedre kjent for det de liker, mener den populære artisten.

I skyene

Colman, Leeland, de andre artistene og selvsagt også de mange møtene ser ut til å ha truffet godt denne gang. Etter fulle hus både fredag og lørdag ser det ut til at målet om 5000 publikummere på Øygospelfestivalen ble nådd.

— Da er vi "skyhøye" på mandag, sier festivalsjef Inger Kristiansen. Alt har gått på skinner, og jeg har bare fått positive tilbakemeldinger fra både deltakere og artister.

Veloppdragen ungdom

På en av standene i foajeen står miljøteamet representert ved styreleder Eivind Nilsen, Siw Therese Thomassen og Kathrine Førland. De har ansvar for å sørge for at alle blir sett og for å sosialisere ungdommene. De kan by på spill, dans og konkurranser. Blant annet varmet de opp med Øygospeldansen før sceneshowet til Colman. Et annet populært innslag på festivalen er den daglige konkurransen Lyden av Øygospel.

— Her presenterer vi en ny lyd hver dag som ungdommene skal gjette hva er. Samme konseptet som Lyden av Norge på P4, forklarer Nilsen.

Teamet sier det har vært flere folk på festivalen i år enn i fjor. Men det har ikke gjort jobben deres noe vanskeligere.

— Det er veloppdragen ungdom vi har med å gjøre. Når de koser seg, er det lett å holde de i skinnet, sier Thomassen.

Bedre og bedre

Ifølge ungdommene selv blir festivalen bare bedre og bedre for hvert år. Det mener i alle fall Audun Vangen, Nora Svensen, Marlene Jørgensen og Malin Brekka Pedersen. Hovedgrunnen til dette er blant annet besøk fra store internasjonale artister som Leeland og Paul Colman.

— Mange av årets artister har også vært headlinere på Skjærgårdsfestivalen, forteller Audun.

I tillegg til populære sangere er det også mye annet som er bra.

— Møtene er bra, sier Audun.

— Og kiosken og vaflene, skyter Marlene inn.

De har vært på Øygospel flere år på rad, og for denne gjengen er det ingen tvil:

— Selvfølgelig kommer vi på festivalen neste år.