— Jeg må dessverre si at jeg ikke er overrasket, og jeg skulle ønske det var annerledes. Jeg er ikke så naiv at jeg tror et privat brev kunne ha endret noe, sier Ingrid Juell Moe.

Det var hun og Peder Johan Pedersen som forrige måned skrev åpent brev til både Søgne kommune og Vest-Agder fylkeskommune med forslag om å gjøre Vilhelm Krags dikterbolig Havbukta til et offentlig eid kultursenter og friluftsområde.

Havbukta i Ny Hellesund har vært til salgs siden sist vinter, etter at de fire Krag-arvingene som nå eier den ble enige om salg. Men sist onsdag vedtok formannskapet i Søgne å ikke forholde seg til det åpne brevet fra Juell Moe og Pedersen.

Vanskelig tilgjengelig

— Hovedbegrunnelsen er at Søgne ikke har økonomi til å være med på et kjøp. Vi mener også at det vil være galt å legge et kultursenter på et så vanskelig tilgjengelig sted, sier varaordfører Helge Andresen (H) i Søgne. Han frykter ikke en privat overtagelse av Havbukta:

— Stedet har vært på private hender i åtti år, og jeg ser det ikke som noe problem om den nå blir kjøpt av andre private. Hvis vi skal se på tilsvarende offentlig eide forfatterboliger som Andøen gård og Thaulows hus i Kristiansand er jo disse uansett svært lite besøkt og brukt, sier Andresen.

Vil holde døra åpen

Solveig Kjelland Larsen (Ap) var alene i Søgne formannskap om å være uenig i dette:

— Vi i Søgne Ap vil åpne for fortsatt diskusjon. Kommunen har ikke mer penger enn vi trenger, men vi vil i alle fall ikke lukke døra, sier Kjelland Larsen.

Saken var også oppe som referatsak i fylkesutvalget i Vest-Agder 23. oktober. Fylkesordfører Terje Dammans (H) svarbrev til Juell Moe og Pedersen ble her referert:

"På nåværende tidspunkt ser jeg det ikke som aktuelt at Vest-Agder fylkeskommune tar et initiativ i denne saken ut over vårt engasjement i gjenoppbyggingen av Havbukta, som skjer i samarbeid med eierne og Riksantikvaren som bevilger midler til dette arbeidet.

Fylkeskommunen er dessuten i sluttfasen av arbeidet med områdefredningen av Ny Hellesund, som også inkluderer Havbukta.

Politisk vedtak vedrørende eventuell områdefredning vil foreligge rundt årsskiftet. På bakgrunn av dette tar jeg henvendelsen til orientering, men er åpen for å vurdere saken hvis eventuelle initiativ kommer fra andre mulige aktører ", skriver fylkesordføreren.

Arrogant

Ingrid Juell Moe er ikke imponert, hverken over fylket eller kommunen:

— Vårt brev handlet om å se om det finnes mulige løsninger på finansiering. Men formannskapet ignorerte saken ganske arrogant, spør du meg. Det finnes fagfolk i kommune og fylke som har kompetanse til å søke samarbeid med både stat og private stiftelser.

Jeg er skuffet over at de ikke engang vil diskutere det. Dette tolker jeg som at Havbukta ikke er interessant for landsdelen annet enn når stedet skal brukes til branding av Sørlandet. Det synes jeg er flaut, sier Juell Moe.