Ønsker bedre tilbud: Leder for kulturstyret i Kristansand kommune, Randi Haukom (H), forteller at det i budsjettforhandlingene til høsten skal jobbes for å kunne gi innbyggere i Kristiansand et bedre tilbud fra kulturskolen. Foto: Tore-Andr Baardsen

KRISTIANSAND: — Hadde du søkt om plass hos oss i dag, måtte du i verste fall ventet to år før du hadde fått plass på de mest attraktive plassene, sier Vidar Hartveit, rektor ved Kristiansand kulturskole.

Hartveit har noen hektiske dager i vente etter at kulturskolen avsluttet sommerferien sist mandag. Han forteller at kulturskolen i Kristiansand har 1450 elever mellom 7 og 20 år. De fleste av dem kniver om plassene på gitar, sang og piano. Bare for gitargruppen alene er det i dag 44 av 350 søkere som står på venteliste. Hvor lenge de må vente kan han ikke gi et konkret svar på.

— Det varierer veldig, og dessverre er det noen få som må vente så lenge som to år. Vi strever med å få plass til alle, og jeg er redd for at mange unge mister motivasjonen dersom de må vente så lenge, sier han.

Flere sliter med plassmangel

Hartveit forteller at Kristiansand ikke er alene om problemet. Kulturskoler over hele landet sliter med å skaffe plass til den enorme søkermengden.

— Hos oss har vi 250 plasser, og disse er allerede tatt. Totalt har vi rundt 150 søkere på venteliste, sier Ingunn Abrahamsen, enhetsleder for Vennesla kulturskole.

Hun forteller at dans er mest populært i Vennesla og at du må regne med å stå på venteliste et par år før du kommer inn.

— Det er så fryktelig trist at vi ikke kan gi et tilbud til de som ønsker det, sier hun.

I Mandal er tilstanden hakket verre. Her er det like mange på venteliste som det er søkere.

— Vi har plass til 220 elever, og vi har like mange på venteliste, sier Marianne Tilden, rektor ved Mandal kulturskole.

— Vi har hatt søkere som har ventet så lenge som tre år for å få gitar- og sangtimer, legger hun til.

Pengene bestemmer

Hartveit forteller at dette er en stor, politisk utfordring hvor det er pengene som bestemmer. Han hadde ikke nølt med å ta inn flere elever dersom det lå mer midler på bordet. Han mener det er flere som taper slik budsjettet er i dag.

— Hadde vi hatt flere ressurser kunne vi ikke bare tatt inn flere elever, men vi kunne også hjulpet elever som befinner seg i hver sin ende av skalaen. Bedre oppfølging til de elevene som sliter, samt bedre oppfølging av elevene som skiller seg ut som musikktalenter, sier han.

Han forteller om et budsjett som er svært trangt og hvor det hele tiden jobbes for å unngå nedskjæringer. Det synes han er svært synd i en by som har utviklet seg til en stadig bedre kulturby.

— Vi har alle festivalene, ikke minst Kilden. Vi skulle så gjerne fylt opp enda flere plasser, men slik som det er i dag er kapasiteten sprengt, sier rektoren.

Ønsker bedre tilbud: Leder for kulturstyret i Kristansand kommune, Randi Haukom (H), forteller at det i budsjettforhandlingene til høsten skal jobbes for å kunne gi innbyggere i Kristiansand et bedre tilbud fra kulturskolen. Foto: Tore-Andr Baardsen

— Mange om beinet

Leder for kulturstyret i Kristiansand kommune, Randi Haukom (H), sier til Fædrelandsvennen at hun forstår Hartveits frustrasjon. Hun forteller at kommunen har én milliard kroner i gjeld og at den eneste løsningen er å flytte penger fra et sted til et annet.

— Det er mange om beinet, og vi har rett og slett ikke funnet nok penger til kulturskolen, sier hun.

Når budsjettet igjen skal opp til diskusjon til høsten, sier hun at det skal kjempes for flere midler til den kommunale skolen som har fått 100 flere elevplasser siden 2002, noe hun er enig i er alt for få.

— Dette er en balansegang, og det er mange som ønsker mer penger. Det vil alltid være et større behov enn det vi klarer å dekke, men hvordan vi løser dette får vi først se under budsjettforhandlingene til høsten. Jeg kan ikke komme med noen lovord allerede nå, sier Haukom.