HØYDEPUNKT: Irske The Script var et høydepunkt på festivalen, mener Toffen Gunnufsen. Foto: Kristin Ellefsen
MINNEMARKERING: Torsdag ble det holdt en minnestund ved scenen der sikkerhetskoordinator for festivalen, Per Thoralf Hansen, døde onsdag. Foto: Kristin Ellefsen
SOL: Siri Førsund Bjerland (19) nyter sommerværet som kom til Hove til slutt. Foto: Kristin Ellefsen
HOVENATTA: Det danses på Hove også på natta. Her på et diskotek i Festivalgata. Foto: Kristin Ellefsen
POPULÆRT. Amfiscenen er kanskje Hoves beste scene. Her er det Macklemore som gjør en konsert mange snakket om på Hove i etterkant. Foto: Kristin Ellefsen

ARENDAL: Årets siste Hove-konsert er over. 61.000 besøkende har sett hundre band og artister – på åtte forskjellige scener. Hovedsakelig satt sammen av én mann: Toffen Gunnufsen.

På festivalens siste dag rusler han over festivalområdet og er klar på hva han mener var årets høydepunkt.

Sjeldent

BOOKINGSJEF: Toffen Gunnufsen er snart klar for å begynne å planlegge neste års festival. Foto: Kristin Ellefsen

— The Script. De var et høydepunkt og en veldig positiv overraskelse. De greide å gjøre noe med publikum som jeg veldig sjelden ser. Det er delte meninger om bandet, men den konserten gikk som en kule. Publikum sang med på alle låtene, det var nesten som å være på Queen-konsert, sier han.Men det var Kings of Leon som trakk flest mennesker til hovedscenen på Hove. 17.000 var på sletta da det amerikanske monsterbandet sto på scenen tirsdag. Gunnufsen synes imidlertid Kings Of Leon spilte for lavt, og at det reduserte opplevelsen av konserten.

— Det var litt på reiseradio-nivå. Det gjorde at dynamikken manglet. Derfor gikk mange når de hadde fått hiten. Dette er et band som trenger volum for å få frem låtene sine. Trykket manglet, men det var bandets eget valg, sier han.

Negativt fokus

Bookingsjefen mener media ofte fokuserer for mye på det negative med festivalen.

— Det er mye fokus på drikking og dop, det blir altoverskyggende. Men hvis man ser på statistikken så er det ikke så mye av det her. Vi har en borgermester som binder det hele sammen og har oversikt på campen. Og fotpatruljer. De har vi alltid hatt, men vi har intensivert det i år, sier han, og synes ikke foreldre har grunn til å være bekymret over at barna reiser til Hove.

— Hvis jeg hadde vært far til noen, ville jeg heller at de skulle feste her enn ute på en holme slik jeg ofte gjorde da jeg var ung. Det er tryggere her, folk er under oppsyn, og dersom noe skjer så er det noen som tar hånd om det. I år må man dessuten ha festivalpass for å få tilgang til campen. Det betyr at vi har fått bort en del som bare er der for å feste. Det er en fin utvikling, sier Gunnufsen.

Sårt

Onsdag ble en sørgelig dag på Hove, da sikkerhetskoordinator for festivalen, Per Thoralf Hansen døde på området.

— Det har vært trist for mange av oss. Per har vært med fra starten, så for noen er det vanskelig å ta inn over seg. Han var vårt kontaktpunkt med politi og brannvesen, det var aldri noe problem med noe som helst. Han ordnet alltid opp. Han var en veldig positiv fyr, og det er sårt å miste sånne mennesker. Vi har ham i våre tanker og føler at vi har ham med oss videre, sier Gunnufsen.

Uholdbart

I år som i fjor ble en artist narkotatt på Kjevik på vei til Hove. Denne gang var det en person tilknyttet hiphop-kollektivet Odd Future. Gunnufsen sier det er nulltoleranse for narkotika på Hove, både når det gjelder publikum og artister.

— Det er ikke bra for festivalen, og vi gjør det helt klart for de det gjelder at det er uholdbart. Det gjorde vi også overfor Odd Future, og da ble det stille. Vi hørte ikke et pip derfra etterpå, sier han.

— Hvordan påvirker slike ting deg når du booker?

— Det er mange ting vi ser på. Kansellerer de ofte konserter, har de en tendens til å komme opp i situasjoner som ikke er bra, og kan de levere live. Og de fleste er jo ryddige, jeg tror vi har hatt tre slike tilfeller på sju år. De som blir tatt, får ta straffen og gjøre jobben vi har booket dem for. Om vi vil booke dem igjen, er en annen sak.

Neste år

Allerede i august begynner han planleggingen med neste års festival. Og han brenner like mye for bookingen som han gjorde for tjue år siden. Nå skal markedet pløyes for potensielle band og artister for å gjøre Hovefestivalen 2014 til den beste noen gang.

— Hvor musikknerdete må man være for å legge en slik konsertkabal?

— Nja... Man må vel i hvert fall være over middels interessert, smiler Gunnufsen.