AGDER: Musikkanmelder for Fædrelandsvennen, Rune Slyngstad, gikk i mandagens avis ut og kalte Hovefestivalen for en forsinket russefest. Han skrev i sin kommentar at Hove har mistet sitt varemerke som rockefestival og at headlinere som Skrillex og Snoop Dogg sørget for dette. Dette har skapt stor debatt, og musikkskribent André Løyning er blant dem som slår hardt tilbake på kommentaren til Slyngstad. Bookingassistent for Hovefestivalen, Kay Rune Rasmussen, reagerer også sterkt på uttalelsen.

— Hove har aldri kalt seg en rockefestival. Vi kaller oss en kulturfestival, og har alltid prøvd å få et bredt program som representerer alle sjangre. Når vi booker, tenker vi på hva som trekker målgruppen vår, og det er jo de unge, påpeker han.

Tenker på målgruppen: Bookingassistent Kay Rune Rasmussen mener Skrillex passet inn i årets festivalprogram. Foto: Reidar Kollstad

Følger målgruppen

Rasmussen er enig i at det ikke var en like stor headliner i år som tidligere, og påpeker at det er vanskelig å få store band på plakaten uten å sprekke budsjettet. På tross av dette mener han de hadde et godt program, og at Skrillex passet musikalsk inn på Hove.

— Siden han er såpass stor, måtte han være på hovedscenen. Skrillex trakk utrolig mange mennesker og det vil jo si at vi lyktes i å treffe publikums ønsker. Det blir feil å definere festivalen som en forsinket russefest bare på grunn av én artist. Dette blir nesten samme diskusjonen som på 90-tallet da folk reagerte på house og teckno, påpeker han.

Han reagerer også på at Slyngstad sammenligner Hove med andre festivaler som Øya og Odderøya Live.

— Vi ønsker jo ikke å ha en lik profil som Øya har. Da hadde vi jo bare kranglet om de samme artistene og det samme publikumet. Vi følger det vår målgruppe vil ha, og musikken går jo i en slags syklus hvor forskjellige sjangre blir populære. I år er det dubstep som er i vinden, men neste år tror jeg kanskje programmet vil bli mer rocka.

Dubstep

Bookingansvarlig for studenthuset Pir6, og arrangør av dubstep-klubbkonseptet "Krs dubstep", Pål Alvsaker, var blant publikummerne på Hovefestivalen. Han reagerer på Slyngstad sine uttalelser om årets konserter på Hovefestivalen.

— Personlig syntes jeg Hove fungerte utrolig bra; her var det noe for alle. Jeg kunne gå fra indiekonserter til rock- og metallkonserter, hip-hop-konserter, dubstepkonserter, house- og klubbrytmer på Flekken, hip-hop-baren, rockebula og mer til; på et blunk var jeg i en annen verden. Jeg kunne se uetablerte band og jeg kunne se verdensstjerner.

Alder er ikke problemet

I André Løynings debattinnlegg "Gamling på fest" mener han Slyngstad er for gammel til å dekke en festival som Hove. Alvsaker mener derimot at det ikke bare er alder som er problemet når Slyngstad hakker ned på Skrillex.

— Det er kunnskapen om musikkformen som er problemet. En 15-åring kunne fint skrevet det samme som Slyngstad om at Skrillex ikke er musikk.

Alvsaker poengterer at man må klare å skille mellom musikk som er ment for lytting og musikk hvor dansing (klubbing) er i hovedfokus.

— Dubstep er originalt ikke produsert for sofalytting, men skal nytes på et stort lydanlegg sammen med dansende mennesker. Men at musikken er laget for å få folk til å bevege seg, gjør den ikke til mindre musikk. Jeg tør påstå at det faktisk bare tilfører musikken enda mer, og dermed bare er enda mer musikk.

Berømmer Hove

— Å si at Skrillex ikke har mye med musikk å gjøre er derfor feil. For å ha hold i en sånn påstand må anmelderen ha kunnskaper om dubstep som musikkfenomen, med både det musikalske, så vel som det dj-tekniske inkludert. Dette er kunnskaper Slyngstad ikke er i besittelse av, og jeg er derfor enig med André Løyning i at det er vanskelig å ta ham seriøst, mener Alvsaker.

Til slutt velger han å invitere Rune Slyngstad og andre "gamle menn" til å komme på en "Krs dubstep"-kveld før de uttaler seg om musikken.

— Hvis gamle menn er en metafor for folk som ikke har kompetanse nok til å skjønne seg på klubbmusikk, så svarer jeg at nei, det er ikke riktig at gamle menn uttaler seg om slik musikk. Jeg må berømme Hove for å ha truffet målgruppen sin så perfekt som de gjorde da de satte Skrillex øverst på plakaten.

- Alder er en styrke

Rune Slyngstad står fortsatt ved det han skrev i mandagens avis, men poengterer at det først og fremst er programmet til Hovefestivalen han mener var for svakt.

— Sammenlignet med tidligere år var årets program veldig svakt. Hove manglet de store headlinerne og holder seg heller ikke oppdatert i tiden når de velger å booke Snoop Dogg. Selv om Hove ikke kaller seg for en rockefestival, har de fremstått som det tidligere år, poengterer han.

Slyngstad lar seg heller ikke vippe av pinnen når det gjelder kritikken rettet mot alderen hans.

— Alder gjør at man er kompetent. Det er en styrke og ikke en svakhet. Jeg har også nok med kunnskap om dubstep og synes det kan være bra, men Skrillex er en meningløs tegneseriefigur som bare bruker lyder og effekter. Jeg ser ingen musikk i det.