godt FREMMØTE: Haandverkeren var godt fylt opp da f.v. Cecilie Nissen (V), Sissel Andersen (Frp), Terje Næss (Ap), Melissa Lesamana (SV) og Terje Refsnes (Pp) diskuterte kulturpolitikk ledet av Fædrelandsvennens kulturredaktør Karen Kristine Blågestad (t.h.). Ved vinduet ser vi Kristian Landmark (MDG) og Randi Haukom (H). Foto: Torstein Øen
ÅLREIT: "Ok, du er kanskje litt ålreit, Randi", sier Kristian Landmark (MDG) til Høyres Randi Haukom Foto: Torstein Øen
INNSPILL: Daniel Nordgård fra UiA advarte mot å la det gå for lang tid før man avgjør Aladdins skjebne. Foto: Torstein Øen

KRISTIANSAND: — Jeg føler ikke akkurat at jeg er blant mine, men vi i Frp er ikke noen kulturnerder. Vi vil satse på det som gir bredde, på barn, unge, idrett og det som drar folk flest. Det er feil at vi kommer til å si nei, nei, nei til alt som har med kultur å gjøre, og i alle fall ikke den som har med barn å gjøre, sa Sissel Andersen (Frp) under kulturpolitikkdebatten på Haandverkeren torsdag kveld.

Det var Kristiansand Venstre som hadde tatt initiativet til en debattkveld som viste seg å bli en publikumssuksess. Et blikk ut over de vel 120 frammøtte var som å bla i "Hvem er hvem i kulturen i Kristiansand", dersom en slik utgivelse hadde eksistert.

I panelet satt politikere fra alle partier som er representert i bystyret i Kristiansand, med unntak av Demokratene. Og selv om debatten var frisk nok, hadde den trolig vært friskere dersom ikke partiene KrF og Høyre hadde sendt sine mest "kulturvennlige" politikere som deltagere. Høyres kulturstyreleder Randi Haukom har flere ganger åpent tatt avstand fra kulturpolitikken som har vært ført av hennes egen ordfører og gruppeleder, og KrFs Atle Drøsdal erkjente at han i flere spørsmål er ganske uenig med de toneangivende i partigruppa. Han var for eksempel en av to utbrytere som forrige uke stemte for at kommunen fortsatt skal bevilge en million kroner i investeringsmidler til rytmisk musikk.

Kulturkanon

Dermed ble det litt mye enighet i debatten, som ble ledet av Fædrelandsvennens kulturredaktør Karen Kristine Blågestad. Knapt noen mente for eksempel annet enn at det profesjonelle kulturmiljøet på Aladdin må få fortsette, og at det er veldig viktig at kommunen ikke selger bygningen.

Mye av temperaturen kom fra ytterste høyre og ytterste venstre. Mens Frps Sissel Andersen vågde seg på opptil flere overlagt upopulære uttalelser, hadde Rødts Ellen Rudnes tatt med seg kulturkanonen og ladd den med til dels grovt skyts. Ett av de viktige temaene på møtet var hva som skjer med kulturpolitikken etter at Høyre, KrF, Frp og Pp vant valget og stiftet en storkoalisjon sist høst.

— Hva er galt med det borgerlige styret, spurte ordstyrer Karen Kristine Blågestad.

— Jeg sitter i kulturstyret, og der har jeg merket at språkbruken er blitt helt forandret. Når det er snakk om interkulturelt arbeid, blir det sagt at dette ønsker man ikke å støtte. Man vil i stedet støtte organisasjoner som har "norsk innhold". Det er et gufs fra fortiden når man må ta den slags diskusjoner i kulturstyret, sa Ellen Rudnes.

"Sovjetisk"

Litt senere lynte hennes øyne stygt da Blågestad presset henne på spørsmålet om hva Rødt ønsker å gjøre med Agder Teater og Aladdin-kvartalet.

— Hva tror du!? Tror du Rødt vil ha en sjuetasjers kontorblokk i det som kan være den nye kulturaksen?

— Hadde ikke det sett passe sovjetisk og fint ut da, sa Blågestad lett fleipete.

— Nå får du overskriften din! "Rudnes så rødt"! Rødt er et demokratisk parti, og å bli sammenlignet med Sovjetunionen førti år etter, er noe av det mest nedlatende du kan oppleve, smalt det fra Rudnes.

— Det med Sovjetunionen synes jeg passer bedre på Kristiansand Eiendoms plan for kvartalet, mente SVs Melissa Lesamana.

— Å selge Aladdin nå er å selge fremtiden, mente KrFs Drøsdal. Og selv Frps Sissel Andersen åpnet for å beholde Aladdin:

— Dette kan bli et spennende sted for ungdom å være, og dersom administrasjonen kan sannsynliggjøre at vi ikke taper en haug med penger på å beholde det, skal jeg være den første til å bifalle det, sa Andersen, og ble overrasket over applausen.

Lovet champagne

— Jeg synes det er mye fleskeprat her i kveld. Skulle tro det snart var valg. Jeg vil spørre deg, Kari Haukom, hvordan du vil påvirke de kulturfiendtlige kreftene i partiet ditt slik at vi beholder Aladdin, sa Kristian Landmark. Ved siden av å være politiker, er han en del av brukermiljøet i den nedlagte kinoen.

— Jeg kan ikke svare for andre enn meg selv. Jeg lover å være vaktbikkje for kulturen, sa Haukom.

— Jeg sitter i formannskapet, og der sitter politisk ledelse i de ulike partiene. Der gir ledelsen i Høyre og KrF uttrykk for helt andre synspunkter enn det Drøsdal og Haukom gjør her. Dere gjør et viktig arbeid, og hvis dere faller, faller hele kulturaksen, sa Terje Næss (Ap).

Haukom og Drøsdal kunne ikke annet enn takke for tilliten. Førstnevnte ble til overmål lovet en flaske champagne fra salen på vilkår av at Høyre går inn for å bevare Aladdin. Løftet kom fra Rødts Halvor Fjermeros.

Frivillige

Ellers var det altså Sissel Andersen som kom med de mest upopulære uttalelsene:

— Det er for mye snakk om hvor mye støtte kulturen skal få. Det er deilig å få være her og forsvare foreldre som aldri stiller på slike debattmøter. Det er dem som yter den frivillige innsatsen og steker vafler og står på. Dere glemmer de frivillige kulturaktørene, ja, dere gjør det, sa Andersen, og høstet latter fra salens frivillige kulturaktører.

— Det er farlig at Frp skal bestemme i Kristiansand. Mijøpartiet De Grønne har ikke makt her i byen, men det vi kan bidra med er holdningsskapende angrep – nei, arbeid – sa Kristian Landmark.

Kilden var også mye nevnt i debatten, og flere av de tilstedeværende understreket viktigheten av å dyrke miljøene som bidrar til Kilden.

— Miljøet mellom gutterommet og Kilden må tas vare på, sa Cecilie Nissen (V).