GRIMSTAD: – Dette ser jeg frem til. Det blir interessant å se hvordan «Brand» blir tolket, sa forfatter Dag Solstad rett før lørdagens premiere skulle settes i gang.

Akkurat det var han så langt der i fra alene om. Premieren på «Brand» har vært utsolgt i lang tid, og allerede én time før forestillingen begynte var det folksomt rundt steinbruddet i Grimstad.

Den unike utescenen var i seg selv med på å sette rammen for en flott premiere, men også været viste seg fra sin beste side da kvelden senket seg over steinbruddet. Faktisk humret publikum høylytt da det over høytalerne ble opplyst om at man ikke kunne slå opp paraplyer hvis det mot formodning skulle begynne å regne under forestillingen.

Forventninger

Mange kjente fjes fra norsk kulturliv var på plass, og forventningsnivået var naturlig nok høyt.

– Jeg har sett oppsetninger av «Brand» tre eller fire ganger tidligere, men aldri på en slik scene. Jeg har aldri vært i Fjæreheia før, og bare synet av scenen gjør at forventningene stiger. Det er et mektig syn, konkluderte skuespiller Endride Eidsvold, blant annet kjent fra tv-serien Hotell Cæsar.

For enkelte er Fjæreheia en imponerende førstegangsopplevelse. For andre et hyggelig, men samtidig vemodig gjensyn.

– Jeg gleder meg masse til å se stykket, men samtidig er det jo litt trist. Jeg skulle jo gjerne ha stått på scenen selv, forklarte Nina Lund Feste, som for nøyaktig ett år siden mottok stående ovasjon og strålende kritikker for rollen som «Emma» i musikalen med samme navn.

På lørdag var hun der først og fremst for å se faren Ole Geir Feste (doktoren) på scenen, men traff samtidig igjen flere av sine kollegaer fra fjorårets Fjæreheia-oppsetning.

En av dem var Britt Elisabeth Haagensli. Også hun så frem til en gjenforening med den tidligere arbeidsplassen.

– Jeg gleder meg til å se hvordan instruktør Stein Winge velger å bruke denne flotte scenen til «Brand». Det blir spennende å møte et så kjent stykke i Fjæreheia, sa skuespilleren.

Bergtatt

Da forestillingen begynte, ble publikum bergtatt fra første stund. Det gikk et gisp gjennom forsamlingen da presten Brand (Henrik Rafaelsen) åpenbarte seg øverst i fjellveggen, bokstavelig talt på kanten av stupet. Det var ikke mye spontan applaus under den to timer lange forestillingen, men så er da heller ikke stemningen i «Brand» videre lystig. Dette må ikke tolkes som at publikum ikke likte det de fikk se, tvert i mot. Da siste scene var vell overstått, klappet publikum så høyt at taket ville løftet seg hvis det ikke hadde vært for at Fjæreheia er en utescene.

– Dette var en flott forestilling. Jeg er imponert. Henrik Rafaelsen var fantastisk i rollen som Brand, men samtlige på scenen var flinke, konkluderte publikummer Britt Løvgren etter at forestillingen var over.

Fillip Broegård var ikke mindre positiv i sin beskrivelse av «Brand».

– Dette var en spennende oppsetning. Rett og slett flott, sa han på vei tilbake til parkeringsplassen ved Fjære kirke.

Fornøyde skuespillere

Hovedrolleinnehaver Henrik Rafaelsen var en svært glad mann etter premieren.

– Akkurat nå er det veldig vanskelig å beskrive hvordan jeg syntes det gikk, men jeg føler jo at vi gjorde det bra. Nå skal det bli godt med et par dagers hvile før neste forestilling, sa han.

Kjersti Elvik (Agnes) var raskt ute med å rose Rafaelsen.

– Henrik har gjort en fantastisk god jobb. For oss andre har det bare vært å dilte etter, sier hun før Rafaelsen avbryter smilende:

– Nei, nei. Dette kan du ikke bare henge på meg.

Så bar det av gårde til premierefest, der det ventet sjampanje og pølser i brød.