KRISTIANSAND: — Jeg kommer hit fordi jeg har drømt om å bo i Norge i tre år. Dette er en jobb som gir meg sjansen til å booke fantastiske band til en fantastisk festival, sier Andy Inglis (35).

Skotten har det til felles med avtroppende bookingsjef Jørgen Skauge at han kommer fra et sted med mye regn. Interessen for musikk har han også til felles med bergenseren, men skottens internasjonale nettverk er noe Skauge mangler.

— Jeg har aldri lagt skjul på dette, og det er noe som det ville tatt flere år å bygge opp, sier Skauge.

Den avtroppende bookingsjefen medgir at det var litt trist da han for to uker siden bestemte seg. Da hadde han vært i stillingen siden september i fjor, etter å ha tatt den vanskelige oppgaven å erstatte Toffen Gunnufsen.

Ikke rett mann

— Jeg kom til at jeg ikke var den rette for jobben. Jeg har gjort mitt beste i over et år nå, sier Skauge. Han har vært under knallhardt press både før og etter at årets Quartfestival gikk med 16 millioner kroner i minus.

For to uker siden var Skauge selv den som ringte sin erstatter og spurte om han kunne være interessert i å overta hans egen jobb. Først hadde Inglis blitt tilknyttet Quart som medlem i bookinggruppa rundt Skauge.

— Det er litt som å trene et fotballag, og så får du en assistenttrener som kan mer enn deg selv, reflekterer Skauge.

Da skotten sa ja, var Skauge ikke i tvil. Nå skal han sitte oppsigelsestida ut mars, mens Inglis gradvis skal overta hovedansvaret for alle budene og kontaktene til Skauge.

Hva er det som gjør denne skotten så bra for Quart?

17 år i bransjen

  • Jeg har vært i bransjen i sytten år. De ti siste årene har jeg drevet scenen Luminaire i London. Den ble i 2006 kåret til «London Live Venue of the Year» av Time Out Magazine. I år gikk Music Week så langt som til å kåre klubben til den beste livescenen i hele Storbritannia. Dette skjedde i konkurranse med ting som Wembley og The Forum. Til The Luminaire har jeg booket en rekke norske artister, det er ting som Lionheart Brothers, Hanne Hukkelberg og ikke minst Madrugada som jeg er stor fan av. Deler av videoen deres «The Kids are on High Street» er spilt inn på The Luminaire, sier Inglis.

Det var på Bylarm i Stavanger i 2005 han forelsket seg i Norge.

— Jeg falt for musikken, landet og folket, og før du spør: ingen bestemt kvinne, ler skotten.

Knallhard

Inglis er kompromissløs både når det gjelder booking og publikum. Den som skravler i stykker en akustisk konsert på The Luminaire, står for eksempel i fare for å bli kastet på huet ut av den temperamentsfulle skotten.

Det var på Øyafestivalen i år Andy Inglis ble kjent med festivalsjef Daniel Nordgård. Like etter møtte han også Jørgen Skauge.

— Siden vi møttes, har jeg spurt mange mennesker i bransjen utenlands om de kjenner Andy. Alle ber meg hilse tilbake, og alle gir ham gode skussmål. Men en ting vil jeg si om Jørgen, og det er dette, sier Nordgård. (Og det følgende kommer med trykk på hver stavelse, red.anm.):

— Hvis ikke han hadde jobbet for fullt med bookingen til neste år i en meget dramatisk periode for Quartfestivalen, ville det vært fullstendig umulig for oss å få noen festival på beina til sommeren, sier Nordgård.

Elsker R.E.M

Og hva slags musikk liker så denne nye vidunderskotten? Det blir stille på Quartbrakka. Så kommer det prøvende:

— Det første bandet jeg forelsket meg i var R.E.M. Det var da de kom med plata «Reckoning», sier Inglis. Fra nyttår av er han på jakt etter et sted å bo i Kristiansand.