KRISTIANSAND: — Om vi ser på billettinntektene, har vi doblet fra i fjor, sier protestarrangør Kai Erlandsen synlig fornøyd.

Festivalen han startet opp med Svein Inge Olsen i 2000, for å røske tak i vante tankemønstre og motvirke likegyldighet, har i år satt ny rekord med rundt 6000 besøkende.

— Det er mange grunner til det. Festivalen har begynt å feste seg i bykulturen, og så tror jeg vi treffer et behov i menneskene for å ta del i noe meningsfylt - som en motvekt til alt det lette der ute, forklarer Erlandsen.

Den lille festivalen med de store spørsmålene har blitt en ventil for politisk ukorrekte meninger, en fristad for kritiske røster og aparte argumenter.

— I år er vi forsterket som en nasjonal arena for samfunnskritikk, og for livskritikk, sier han.

— Jeg tror først og fremst det er noe i tiden. De siste tre årene har vi hatt samme publikumstall, og så plutselig dobler vi. Protestfestivalen har nok blitt en kultgreie, og det er veldig spennende, tillegger Olsen.

Av konkrete endringer ble årets festival noe lengre og mindre tettpakket. Det tar nå lengre tid til å gire om de små grå mellom debattene og foredragene.

— I år hadde vi ikke bare debatter og musikk, men flere samtaler og foredrag: flere møteplasser, understreker han.

Valg

At festivalen landet midt i en valgkamp, mener arrangørene også kan ha gitt utslag.

— Jeg tror en del er lei av alt valgflesket som flyter rundt, samtidig som valget bidrar til en oppvåkning når det gjelder debatter - at folk er oppmerksomme på det som skjer, sier Olsen.

Med et større mannskap på plass har Protestfestivalen 2007 gått glattere enn noensinne. Og flere utenlandske foredragsholdere, som David Ray Griffin og Richard Norman, har hjulpet til å trekke folk til Kristiansand.

Til Oslo?

  • Nå har vi også flere tungvektere, som Tone Bjørneboe, Berit Ås og Tove Bye, som driver voldsom PR for oss i Oslo og ønsker at vi legger en forgreining dit, sier Erlandsen.

— Betyr det at dere kan komme til å forlate Kristiansand?

— Nei! Vi har fått spørsmålet om hvorfor vi avholder festivalen i Kristiansand så mange ganger. Men det er her vi er. Nettopp kontrasten med det sørlandske «alt er så greit» og det kritiske og ukorrekte skaper en sånn ekstra dirrende greie som gjør det spennende, sier Olsen.

Verdenskjent

Som arena for ny samfunnskritisk litteratur og film, har Protestfestivalen også fått en vekst på verdensveven.

— Nå snakkes det om oss på blogger rundt omkring i verden, forteller Olsen.

— Vi er helt oppe i skyene, konkluderer Erlandsen - som garantert flyr motvinds.