LILLESAND : — Vi arbeider for å få realisert et spel som bygger på ett av Gabriel Scotts sentrale verk og som skal oppføres i Høvåg i juli 2008. Det skriver kulturleder Cecilia Solberg i en søknad til Aust-Agder utviklings- og kompetansefond.

I 2008 er det 50 år siden sørlandsdikteren Gabriel Scott døde, og Lillesand vil løfte frem, feire og aktualisere dikteren fra Høvåg i jubileumsåret.

Nå jobbes det med å velge hvilket verk som skal dramatiseres og musikk til spelet.

Høy kvalitet. - Vi er avhengige av at vi får tekst og musikk av høy kvalitet, heter det i søknaden. Cecilia Solberg er i kontakt med forfatter Tor Åge Bringsværd og komponist Sigvald Tveit om dette.

— Vi er midt i prosessen. Vi fikk i vår en gang en løs idé ut fra vår begeistring for Gabriel Scott, forteller Sigvald Tveit. Dermed tok de kontakt med folk i Høvåg, med Gabriel Scott Selskapet og med Cecilia Solberg, som tente på ideen.

En av de fremste.- Det er en fantastisk idé sier Solberg, som begynte å jobbe med dette i august. Det er fremdeles mange løse tråder, men i løpet av et par-tre uker må det være klart hvilket verk som skal velges.

— Vi var ikke klar over at det i 2008 er 50 år siden Scott døde, innrømmer Tveit. Han forteller at Tor Åge Bringsværd regner Gabriel Scott som en av de fremste forfatterne i landet. - Selv er jeg også glad i Scott, jeg har lest mye av det han har skrevet, sier Tveit.

Gabriel Scott-selskabet er en sentral samarbeidspartner i dette prosjektet. - Det er fantastisk. Vi håper å få til en musikalsk hilsen for å feire Gabriel Scott. Vi har jobbet iherdig med dette i styret i sommer. Lillesand er Scotts by, og Aust-Agder er Scotts fylke. Vi konsentrerer oss om både Lillesand og Arendal, sier Torstein Gilje, leder i Scott-selskabet.

Gabriel Scotts by. Andre aktuelle samarbeidspartnere kan være Opera Sør, Aust-Agder fylkeskommune, Lillesand kommunes musikk- og teatermiljø, frivillige lag i Høvåg og næringslivet i Lillesand.

— Utover LillesandsDa'ene har vi i Lillesand i dag ikke noe spel/festival med tilsvarende potensial som ligger i Gabriel Scott-prosjektet, skriver Cecilia Solberg i søknaden, og viser til de positive ringvirkningene festivalene har i forhold til økonomi og næringsliv.

— Dette er en kjempegod idé, mener ordfører Arne Thomassen, som mener. Han utfordrer næringslivet, og vil ta saken opp med politikerne i Lillesand snarest mulig. For er vil det også bli behov for kommunale kroner. Og ideen om et Scott-spel passer som hånd i hanske til ideen fra Gabriel Scott-selskabet om å lansere Lillesand som Gabriel Scotts by.