KRISTIANSAND: Fredag 15. september debuterer Erik Richter Strand (31) som langfilmregissør med «Sønner», en film som ble vist under Den norske filmfestivalen i Haugesund i august. «Sønner» sendes ut i tretti kopier.

Pedofili

Temaet i filmen er ømtålig: Pedofili. Utmyntet i en voksen mann som misbruker gutter i 12-14-årsalderen. Filmens hovedperson, Lars, jobber som badevakt. Han er blitt misbrukt av samme mannen da han selv var i den alderen. Han bestemmer seg for å gjøre noe med problemet. Det får store konsekvenser for alle involverte.

— Det er mange tabuer som behandles i filmen. Forbudte følelser. Skam. Kompliserte forhold og lag. Det var mange utfordringer, sier manusforfatter Thomas Richter Torjussen (31).

Han utdyper: - Jeg har arbeidet som journalist. Da fikk jeg å vite at den gruppen som ofte misbrukes, er meget unge gutter i forhold til voksne menn. Det er stygge mørketall her. I den forbindelsen tenkte jeg: Hva om en av dem prøver å hevne seg i voksen alder? Slik oppsto den første manusideen.

Drama

Regissør Erik Richter Strand tente på ideen:

  • Emnet er viktig og vesentlig, det berører oss som samfunnsborgere og medmennesker.

Han karakteriserer filmen som et drama.

— Men vi vil også ha publikum inn i salen. Der er en av grunnene til at filmen bevisst er laget spennende. Det er en vanskelig balansegang. Jeg håper vi har lykkes.

«Sønner» er faktisk laget av seks personer som gikk i samme klasse på Filmskolen på Lillehammer. De seks er utdannet innen fagene regi, manus, lyd, klipp, foto og produksjon.

De har imidlertid ingen umiddelbare planer om nytt samarbeid.