HONDURAS: — Willie er en stor tilhenger av biodiesel, og derfor ble vi selvfølgelig møtt med åpne armer på ranchen hans, sier Lars Løge.

Kristiansanderen som både har vunnet «Gullruten» og ikke minst kortfilmenes kritikerpris i Cannes er nå i gang med en av de snodigste dokumentarene i karrieren; «The Greaceball Challenge». Her snakker vi om et av verdens desidert minst jålete billøp; Fem spesialbygde biler med deltagere fra flere verdensdeler skal kjøre fra Washington til Costa Rica på biodrivstoff, eller rettere sagt matolje og steikefett fra restauranter og fastfoodkjeder i Amerika.

— Bare i USA blir det hvert eneste år kastet 11 milliarder liter matolje rett i sluket. Deltagerne i dette billøpet bruker den samme matoljen til å fylle opp tankene, humrer Lars Løge.

Full tank, ja!

I tillegg til at Burger King og McDonalds har fungert som bensinstasjoner, har også restaurantkjeden Hard Rock Café spart opp brukt matfett i en måned til deltagerne. Selskapet Grease Cars har installert spesialfilter i bilene slik at deltagerbilene - fire vintage Mercedes Benz og en gammel amerikansk skolebuss - skal klare å brumme fra Washington DC til målsnøret på Costa Rica.

— Sjåførene kaster seg over spesialavfallsdunkene som står utenfor restaurantene. Det er faktisk bare å knipse vekk restene av pommes frites, fylle tankene og kjøre videre, sier Løge.

På veien ble det naturlig å svinge innom selveste Willie Nelson i Austin, Texas . Den musikalske legenden driver nemlig egen produksjon av biodrivstoff og er generelt meget engasjert i miljøfremmende tiltak.

— Han var utrolig imøtekommende og inviterte oss inn i turnebussen hans som stod parkert på ranchen. Der ble vi sittende en time med beina på bordet og høre på hans siste jam med Wynton Marsalis. Det er kanskje en av de deiligste timene i mitt liv, sier en sliten, steikefett-stinkende Lars Løge på telefon fra Honduras.

Varmt og klamt.

Turen fra Washington, som startet allerede 1.april, har ikke vært spesielt luksuriøs for produsenten.

— Du kan tenke deg selv hvordan det i 30 varmegrader er å sitte trangt og ukomfortablet i et baksete omringet av tanker fulle av matolje. Jeg har flere ganger vridd svetten ut av t-skjorten gjennom vinduet på bilen, ler Løge.

Etter en måned på veien, og 7200 kilometer tilbakelagt begynner arbeidet med å sy sammen filmen som allerede er kjøpt av TV2. Det er ennå ikke satt dato for når den skal vises på norske skjermer.

Tekst: Øivind Holte

oivind.holthe@fvn.no - 38 11 36 56