KONSERT/PRISUTDELING: Deltakerne må overbevise idéstipend-juryen om at de er verdige den solide pengesummen. Alle får tildelt 30 minutters scenetid på Kick, med både publikum og jury i salen. På forhånd har juryen, bestående av Andy Inglis, Fredrik Forssman og Anita Halmøy Wisløff plukket ut de fire finalistene blant 35 innsendte bidrag.

— Å få en så stor sum penger kan ha utrolig mye å si for vinneren. Det gir en sikkerhet og en mulighet til å kunne planlegge mer. Som regel lever musikerne mer eller mindre fra hånd til munn-metoden. Idéstipendet kan brukes til både plateinnspilling, turnévirksomhet og annen promo, sier prosjektleder Solveig Knudsen i Rock City.

KLARE KANDIDATER.

Hun mener det var stor enighet i juryen da finalistene ble valgt ut.

— Jurymedlemmene har sittet på hvert sitt sted og hørt gjennom alle de innsendte bidragene og lest søknadene. Deretter har de gitt poeng til deltakerne ut ifra Grand Prix-metoden. Dermed har de vært uavhengige av hverandre i utvelgelsen av finalister, sier Knudsen.

At det er blitt fire vidt forskjellige musikksjangre som representeres på Kick i kveld, er ifølge prosjektlederen helt tilfeldig.

— Juryen har plukket ut disse fire på grunnlag av musikkeksempler, søknad og planer. Det er tilfeldig at sjangrene er så forskjellige i år, sier hun.

FINALISTENE:

Honningbarna:

De er bare 17 og 18 år gamle, men har allerede spilt foran tusenvis av tilskuere på både Øyafestivalen, Hovefesetivalen og Norwegian Wood i sommer. Og om ikke det var nok, ble de også belønnet med terningkast 5 for sine opptredener både i VG og Side 2. Norge fikk for alvor øynene opp for Lars Anfrido Emmeltun (bass), Fredrik Justnes (gitar), Mathias Johansson (vokal), Christoffer Trædal (gitar), Edvard Valberg (cello) og Anders Eikås (trommer) da de ble kåret til «Ukas Urørt» på NRK P3 bare to dager etter at de la ut sin digitale EP på nettstedet.

Samtlige av de seks unge musikerne har bakgrunn fra musikklinja på Vågsbygd Videregående Skole.

Salvador:

Salvador Sanchez, også kjent som medlem av Spellemannsvinnerne Darkside of the Force, er en låtskriver av rang. Sammen med broren, Oscar og DJ Breakneck vant han allerede i 2006 Spellemannspris i kategorien hip hop. Salvador har også jobbet tett med artister i helt andre sjangre, blant annet bluesartist Ronnie Jacobsen og lokale Thelma & Clyde.

Salvador Sanchez er den eneste av kveldens finalister som også var nominert til Idéstipendet i fjor.

Frida Ånnevik:

Etter at Frida Ånnevik ble tildelt Grappas Debutantpris i 2009, og sikret seg en platekontrakt med Grappa Musikkforlag AS, har hun jobbet med plateinnspilling i Oslo.

Sammen med produsent Andreas Mjøs fra Jaga Jazzist har hun tilbrakt tiden i studio, hvor hun har finpusset på låtene til sin første plate.

Frida Ånnevik er en musiker og låtskriver ulik de fleste andre. Hun skriver tekster på norsk, og bruker mer eller mindre vanlig talespråk for å uttrykke seg i musikken. At ingen andre bruker ord som «aggregat», «bobleplast» og «fugleskremsel» når de skriver sanger, forhindrer ikke Frida fra å gjøre det.

Grande:

Kjetil Grande vant Spellemannspris i kategorien «blues» med sitt første soloalbum «Uppers, Downers, Screamers and Howlers» i 2007. Likevel har han fått vel så mye oppmerksomhet for oppfølgeren «You are the Night», som kom ut 12. april i år.

I hele sommer har han dratt land og strand rundt på turné og spilt på flere festivaler. For opptredenen på Norwegian Wood tidligere i sommer belønnet Dagbladets anmelder han med en femmer på terningen, og overskriften «Grande Prix i Frognerbadet».

Med utrettelig entusiasme jobber Kjetil Grande intenst med musikken mer eller mindre hele tida. Og i høst går han rett fra sommerens konserter og tilbake til studioet på Odderøya for å snekre låter til sitt tredje album.

Arrangeres av Rock City i 27. august på Kick i Kristiansand

Fire lokalt forankrede band/artister konkurrerer om et stipend på 400.000 kroner.

Stipendet finansieres av Cultiva.

I 2009 ble metallbandet In Vain vinnere av stipendet.

STRÅLENDE KRITIKKER: Kjetil Grande gav i april ut sitt andre album, "You Are The Night". I hele sommer har han spilt over hele landet. Foto: Kjartan Bjelland
UNGE OG LOVENDE: Honningbarna har allerede gjort seg bemerket på store festivaler denne sommeren. Fra venstre: Lars Anfrido Emmelthun, Fredrik Justnes, Mathias Johansson, Christoffer Trædal og Edvard Valberg. Bak: Anders Eikås. FOTO: Kjartan Bjelland Foto: Kjartan Bjelland
EKSEPSJONELL LÅTSNEKRER: Både som soloartist og i samarbeid med andre artister er Salvador Sanchez unik i norsk sammenheng. Foto: Torgeir Eikeland