KRISTIANSAND: Prosjekteringen av det nye teater— og konserthuset følger fremdriftsplanen. Huset skal stå ferdig i 2010, og den offisielle åpningen vil finne sted året etter, trolig tidlig på høsten 2011. Men dørene vil bli åpnet for de første publikummere et halvt år tidligere.

  • Dette er et meget komplisert teknisk bygg, ikke minst når det gjelder konsert- og teaterlokalene, og derfor har vi bestemt oss for å ha en innkjøringsperiode på tre kvart år. I denne perioden vil det blir arrangert forestillinger på de ulike scenene med publikum i salene, men noen offisiell åpning blir det ikke før etter sommeren 2011, forteller byarkitekt Ernst Aukland

Sambruk

Aukland, som leder det daglige arbeidet med nytt teater- og konserthus, forsikrer at det til nå ikke er skjedd noe uforutsett verken teknisk eller økonomisk.

— Vi er ikke forsinket, og vi holder oss innenfor de økonomiske rammene, sier han.

Teater- og konserthusets styre skal vedta det endelige kulturhus-prosjektet 5. mars. Bygget blir trolig på 15.500 kvadratmeter, som er noe mindre enn først tenkt.

— Vi planla opprinnelig å bygge 16.000 kvadratmeter, og pekte senere ut et vinnerutkast på 19.000 kvadratmeter. Nå ser huset til å bli litt slankere, blant annet fordi det er droppet en prøvesal for symfoniorkesteret. Vi har i det hele tatt fått til bedre sambruk enn det som lå i de første utkastene, sier Aukland.

400 Biler

Byggingen av selve teater- og konserthuset tar først til i 2008, men allerede om noen uker starter rivingen av eksisterende bygg på tomta, som deretter skal ryddes og klargjøres. Et par måneder senere vil arbeidet med å bygge et parkeringshus til 400 biler bli igangsatt. I den forbindelse skal det sprenges ut et fjellparti, som igjen skal brukes som fyllmasse i sjøen for å utvide tomta. Det totale tomtearealet blir på 18 mål.

  • I tillegg til å bygge parkeringshus, skal også kaifronten klargjøres i 2007. Den skal både mudres og fylles ut. Parkeringshuset skal for øvrig brukes som rigg for det videre arbeidet med kulturhuset. Tomta er så liten at entreprenøren trenger parkeringshuset til lager og annen virksomhet, forteller Aukland.

Prøvemodell

For tiden arbeides det med å oppsummere detaljprosjekteringen av diverse tekniske løsninger i bygget. Stikkord er elektronikk, ventilasjon og akustikk.

— Dette er et viktig og krevende arbeid, ikke minst når det gjelder samkjøring og koordinering av for eksempel akustikk mot tekniske fag, forklarer Auk-land. Publikums første møte med det spektakulære kulturhuset, blir en prøveoppsetning av en modell av den bølgende veggen, strutteskjørtet (Tutu), som de finske arkitektene kalte sitt vinnerutkast.

— Modellen er under arbeid på snekkerverkstedet og vil bli satt opp i Gravane før sommeren, forteller Aukland.