Over én million seere sørget for sesongrekord for Tore Strømøys «Tore på sporet» søndag, som viste en omdiskutert gjenforening mellom koreanske Hyang Sook-Kang og den nå 22 år gamle sønnen hennes, som ble adoptert bort av guttens far mot hennes vilje. Tore Strømøy tok saken, selv om han fikk kraftig kritikk forrige gang han behandlet en adoptivhistorie på tv. Derfor var han også vel vitende om at det igjen ville komme motbør fra kritikere som mener slike gjenforeninger utelukkende bør komme på initiativ fra barna selv.

– Jeg tok saken fordi jeg mener det var det riktige å gjøre. Ikke generelt, men med denne spesielle historien, akkurat som jeg fortsatt mener det var rett forrige gang. Denne gang handlet det om en mor som overlot ungen sin til barnets far i full tillit til at han skulle ta vare på gutten. Hun ville aldri gjort dette om hun visste at sønnen ble adoptert bort. Denne moren har fått livet sitt ødelagt, hun holdt på å gå til grunne. Da kunne jeg ikke la være å prøve å hjelpe henne. Men vi har gått utrolig stille i dørene i denne saken, sier Strømøy.

Felles brev mot Strømøy

I forkant av søndagens sending gikk 20 adoptivforeldre fra et nettforum samlet ut i Romsdals Budstikke med kritikk av at Strømøy hjalp en mor å lete etter sønnen.

– Jeg vet at mange sitter og passer på og reagerer. Det kan jeg forstå. Dette er et touchy emne, sier Strømøy, som i dette tilfellet startet med å høre seg fram om den aktuelle familien før han tok kontakt med den adopterte guttens norske foreldre.

– Min erfaring er at adoptivforeldre som hele veien har vært åpne om adopsjonen, ikke har vansker med å snakke om dette, sier Strømøy.

Den norske familien som deltok i helgens program uttrykte sin fulle støtte til gjenforeningen på NRK søndag kveld, og har allerede vært på gjenvisitt i Sør-Korea for å besøke Hyang Sook-Kang.

– De er blitt kjempevenner, og moren understreket på telefon til meg i går hvor berikende dette har vært i livene deres, sier Strømøy.

Neste helg beveger programlederen seg inn i nok et minelagt problemfelt: Barnefordeling. Etter krigen skilte moren og faren til John Bjarne Øverland (nå 66 år) seg og delte et brødrepar mellom seg. Mens moren og lillebroren ble igjen i England, dro faren med John Bjarne til Norge der han vokste opp uten å vite om halve familien.

– Det er en veldig sterk historie om hvordan barnefordeling har foregått i tidligere tiår. Det er touchy, ja – for det er ofte touchy å se virkeligheten. Men vi har godt av det og skal ikke være så redd for å ta borti det. Men dette er saker som må behandles ordentlig, sier Strømøy, som understreker at han jobber grundig med research.

– Jeg tropper ikke opp på døra til folk med den biologiske moren deres på slep, sier Tore Strømøy med referanse til Lisa Tønnes kommentar for tre år siden om at hun ville «slengt igjen døra» dersom Strømøy plutselig sto på trappa med hennes biologiske mor.

– Lærer mytji om livet

Selv om Tore Strømøy vekker sterke reaksjoner både i positiv og negativ retning med sine programmer, er han ikke selv så redd for å gjøre feil lenger. Etter å ha vært tett på mange mennesker midt i avgjørende livssituasjoner, føler han seg tryggere på at han navigerer rett.

– Jeg lærer mye om livet gjennom dette arbeidet og tror jeg er blitt mye klokere med årene, dessuten har jeg med meg en god porsjon folkeskikk. Jeg er ikke så redd for å begå forferdelige brølere lenger, sier Strømøy, som i går hadde fått hundrevis av tilbakemelding på mail, telefon, på bloggen og på programmets Facebook-side – de aller fleste positive.