KRISTIANSAND: — Folk i stykket fordømmer andre, men er egentlig ikke noe bedre selv, fastslår Julie Berrum.

Førsteklassingen ved dramalinjen på Vågsbygd videregående skole spiller den utslitte og alkoholiserte alenemoren og syersken Katinka Stordal i «Kranes Konditori». Teaterstykket, som er basert på den norske forfatteren Cora Sandels bestselger ved samme navn, utspiller seg i et bygdemiljø i Nord-Norge på 1940-tallet. I løpet av en helg blir det fleste av innbyggernes hemmeligheter, mer eller mindre frivillig, avslørt på konditoriet, hele bygdas møteplass.

— Handlingen er veldig morsom og det er et utfordrende stykke å spille for oss som ikke har så mye erfaring ennå, mener Sondre Åstvedt Gevelt som spiller Katinkas eks-elsker.

Lange dager

For første gang setter førsteklassingene ved dramalinjen på Vågsbygd videregående skole opp en egen produksjon. Iberegnet statister er drøyt 25 ungdommer i sving på scenen. Denne uken har de vært på skolen fra åtte om morgenen til elleve om kvelden.

  • Å være på skolen i 14 timer er ikke noe problem når vi får drive med det vil liker aller best. Og vi blir veldig sammensveiset, sier Julie. Hun og Sondre synes noe av det vanskeligste er å være i rollen hele tiden, samt å huske alle replikkene.

— Å gråte er også en stor utfordring, men når man blir utslitt er det lettere å få til gråten, smiler Julie.

Flinke elever

Dramalærer Ellen Kalvenes sier «Kranes Konditori» er et krevende stykke for de ferske studentene. Likevel er hun overbevist om at alle detaljer er på plass til morgendagens premiere.

  • Elevene er usedvanlig flinke og modne for alderen sin, sier Kalvenes som valgte stykket fordi det har mange roller. I tillegg omhandler det temaer som fortsatt er aktuelle.

  • Alle bøkene til Cora Sandel handler om kreative og sterke kvinner som frigjør seg. De vil selv bestemme hvem de skal være sammen med og hvordan de skal leve, forklarer dramalæreren og legger til:

  • «Kranes Konditori» har vært pensum i norsk skole i mange år og vi mener det er på sin plass å hedre norsk kulturarv og føre fakkelen videre gjennom teaterglede.

Elevene har selv bidratt med å skrive teatermanuset. Alle fikk i oppgave å lese 15 sider hver i boken, og skrive et teatermanus ut fra dette. De 14 studentene på dramalinjen har også bidratt med kostymer, kulisser og rekvisitter.

Tre forestillinger

Hanna Skjeie er selv elev i klassen og regiassistent. Hun lærer masse nytt hele tiden.

  • Jeg har holdt på med teater lenge, og merker at det nesten er mer lærerikt å instruere andre enn å stå på scenen selv, sier hun. Regiassistenten skryter av medelevene sine.

— Alle er generelt veldig flinke, og så er det noen som er virkelig dyktige.

«Kranes Konditori» har première på Vågsbygd videregående skole i morgen kveld. Teaterstykket spilles også lørdag og søndag.