– Mine damer og herrer, det har vært to lange måneder, men herregud, jeg er endelig ute av rehab, var en av åpningsreplikkene til David Letterman da han spilte inn sitt første program på åtte uker.

– Her er hva jeg har lært om meg selv: Show eller ikke show, jeg liker veldig godt å drikke om morgenen, presiserte en humoristisk Letterman videre ifølge Reuters.

David Lettermans «Late show» var et av de første talkshowene som satte produksjonen på pause da manusforfatternes streik ble et faktum 5. november i fjor.

I helskjegg

Og mens konkurrentene Jay Leno og Conan O'Brien måtte returnere til studioene uten forhåndsskrevet materiale, kunne David Letterman ta opp sitt talkshow med alle skribentene i ryggen.

Letterman, som eier produksjonsselskapet Worldwide Pants Inc., fikk før jul forhandlet frem en egen avtale med fagforeningen Writer's guild of America, som gjorde det mulig å få de streikende «Late show»-skribentene tilbake i jobb på nyåret.

Letterman stilte for øvrig i helskjegg under opptakene onsdag og viste fram den nye ansiktspryden han har spart de åtte ukene streiken har vart.

– Jeg vet hva dere tenker: «Dave ser ut som en cowboy-kokk», kommenterte Letterman på sedvanlig vis i monologen sin.

Skuespiller på besøk

Lettermans avtale med WGA gjør det også enklere for ham å booke gjester som kanskje ellers ville ha takket nei på grunn av den pågående streiken.

Robin Williams er en av de mange skuespillerne som har støttet opp om streiken og deltatt i protestene, men som på tross av dette besøkte Lettermans show onsdag.

Hos Jay Leno derimot var den republikanske presidentkandidaten Mike Huckabee gjest, men opptakene av «The Tonight show» var stengt for pressen.

Skøyet om kravene

Streiken var det store temaet hos David Letterman onsdag og talkshowgiganten hadde til og med fått med noen av forfatterne som fortsatt er i streik med på showet.

I hvert program av «Late show» presenterer Letterman en satirisk topp ti-liste og ikke uventet dreide den seg onsdag om hva skribentene forlanger.

«Manusforfatternes krav»:

(et utvalg)

  • Full lønn og goder til min fantasi-skrivepartner, Lester.

  • Medlemmer av AMPTP må forklare hva svarte AMPTP står for.

  • Jeg vil date en kvinne.

  • Jeg er ingen regnskapsfører, men i stedet for å få 4 cents for en 20 dollars dvd, hva om vi får 20 dollar for en 4 cents dvd?

  • Jeg har ingen vits. Jeg vil bare minne alle om at vi streiker og er dermed ikke ansvarlige for denne teite listen.