Kaizers Orchestras «Ompa til du dør» er ett av 40 norske albumcover som er med i kampen om å pryde fasaden til landets nye rockemuseum, Rockheim.

Du er med på å avgjøre hvilke ti album som går av med seieren i vår leseravsteming . Geir Zahl i Kaizers Orchestra forteller nå at «Ompa til du dør» fort kunne sett totalt annerledes ut.

Kjenner «noen som kan data»

— Ja, det er jo forsvådt en historie bak dette altså, begynner Zahl.

— Det er jo gjerne sånn at bandet lager musikk. Så kjenner du noen som kan data, humrer han.

Kaizers Orchestras datakyndige bekjentskap het Atle Øksendal. Men først gjorde gutta en fotoseanse på en gravplass.

— Tanken var å hive det beste bildet på coveret, enkelt og greit. Men så ble ingen av bildene spesielt bra. Da tenkte vi, skal vi ha et jævlig kjipt cover, eller skal vi prøve på nytt?

Her kom Atle Øksendal inn i bildet.

SKipsjournal fra 30-tallet

— Han hadde begynt å jobbe som layoutgutt og tok noen bilder av Helge (Risa). Han står faktisk i underbuksa på coverbildet. Bildene ble veldig fine, og Atle kjørte dem gjennom en analog faksmaskin. Eller kopimaskin, mimrer Geir Zahl.

Også skrifttypen på coveret har sin spesielle forhistorie.

— Atle fant noen gamle skipsjournaler fra 30-tallet på et kontor på studentorganisasjonen Kvarteret i Bergen og lagde en font ut av det, beretter Zahl.

Bildene fra gravplassen havnet inne i bookleten, mens Helge i underbuksa fikk pryde fronten. Og nå kan altså coveret bli ett av ti som pryder fasaden på Rockeim.

Cover er avgjørende for Kaizers

— Dette får folk avgjøre. Som de fleste band er vi opptatte av å se fremover. Men selvfølgelig er det kjekt hvis vi får en posisjon som noen som har gitt et godt bidrag, sier Zahl.

Personlig holder han The Aller Værstes «Material Tretthet» og Turbonegers «Apocalypse Dudes» som sine personlige favoritter, og mener albumcover er et veldig viktig felt.

— Vi legger stor vekt på det. Spesielt «Maskineri», det er nok det mest forseggjorte. Bygget i bakgrunnen er fiktivt, laget i 3D. Vi brukte åndssvakt langt på å lage det coveret. Men vi synes det er veldig viktig. Vi har lyst til å ha en egen identitet, bortsett fra trynene til oss i bandet.