SØGNE: — Det var noen nettsteder i Nord-Norge som kåret meg til vinner allerede da serien begynte å gå på tv. Det likte TV 2 svært dårlig, og svarte med å plante villedende historier rundt omkring, sier Bekkeli til fvn.no.

Bjørn Tore Bekkeli fra Hemsedal vant Farmen 2003. Den gangen ble serien spilt inn i Horsevika på Grytøy i Bjarkøy kommune i Troms. Plasseringen langt ute i havgapet gjorde det enklere for produksjonsselskapet å holde opplysninger hemmelige, men også den gangen lakk det ut informasjon.

— Noen i Nord-Norge hadde sett meg handle mye klær like etter finalen. Dermed tolket de det dit hen at jeg hadde mye penger, fordi jeg hadde vunnet hovedgevinsten. Lokalavisene i Hallingdal der jeg kommer fra, begynte også å spekulere i om jeg kom til å vinne. Det ville jo vært stort og fått en i lokalsamfunnet som vinner. Til og med ordføreren kom på besøk til meg i den perioden, sier Bekkeli.

Slik forsøkte TV 2 å dekke over eventuelle Farmen-lekkasjer:

1. - Vi planla historier i sammen. Blant annet sparte jeg til skjegg mot slutten av serien. Da jeg kom ut av Farmen skulle jeg framstå nybarbert og fin.

2. - På vei tilbake etter finalen fikk jeg nye klær som jeg skiftet om bord på båten. Dermed skulle ikke folk kunne forstå at jeg hadde vært med i finalen.

3. - TV 2 fraktet flere ganger utkonkurrerte deltakere tilbake til Farmen for å forvirre lokalbefolkningen.

TV 2 bekrefter ingenting

— Det vil være dumt av meg å si noe om hvilke foranstaltninger vi tar. Det er en viktig del av hele konseptet, sier informasjonsansvarlig i TV 2, Jørund Rasdal Unneland.

— Hvor problematisk er alle spekulasjonene?

— Det er ikke problematisk i det hele tatt. Spekulasjonene forteller oss bare at det er stor interesse rundt programmene, sier Unneland.

Unneland sier antall spekulasjoner har økt i volum i takt med pratekanalenes utvikling på Internett.

— Men det betyr ikke at spekulasjonene er mer sanne enn før, sier Unneland, og legger til:

— Under denne sesongen har jeg fått såkalte bekreftelser fra fem ulike personer, som helt sikkert mener de vet hvem som vinner. Flere av dem er allerede ute av konkurransen, ler Unneland.

Uklok fest

Bekkeli mener TV 2 var svært profesjonelle i forhold til å holde opplysninger hemmelige, men han mener avslutningsfestene i forbindelse med finalen er ukloke å avholde.

— TV 2 burde ha lært til nå at de ikke må holde slike fester før serien er ferdig på tv. Produksjonsmessig er det den største blunderen, hevder Bekkeli.

— Lekket du opplysninger til noen?

— Nei, jeg fortalte ikke noe til min egen familie engang. Jeg syntes det var deilig å holde tett, og ikke noe problematisk. Først og fremst for at familien kunne bevare spenningen helt til slutt.

— Vet du hvem som vinner i år?

— Nei, og ikke vil jeg vite det heller. Jeg er i den posisjonen at jeg kunne tatt en telefon for å få vite det, men jeg velger å la være. Jeg vil holde på spenningen, sier Bekkeli.

Lokalavisen avslørte

— Mange i lokalbefolkningen på stedet satte seg i fjellsida rundt Farmen med kikkerter for å følge med under tvekampene. Hver onsdag ble det bare flere og flere, husker Siren Høyland, som var med i Farmen 2004. Byremojenta deltok sammen med søsteren Bente Naglestad. Serien ble spilt inn på Haukåsen gård i Sogndal i Sogn og Fjordane. Lindesnes Avis spekulerte i at Siren Høyland ville havne i finalen.

— Da det bare var en uke igjen av serien, skrev avisen at min søster var observert i bygda, mens jeg ikke var sett på Byremo. Dermed ble det konkludert med at jeg var igjen på gården, og var en sannsynlig kandidat i finalen. Det ødela en del, og tok bort spenninga for mange. Det stemte jo heller ikke, sier Høyland.

— Hvor mange fortalte du det til?

— Jeg fortalte det til familien og noen utvalgte venner. Det var ikke alltid like lett å holde på opplysningene når vi satt sammen og så på programmene, sier Høyland.

Fvn.no har vært i kontakt med Sirens søster Bente Naglestad, som bekrefter Høylands historie.

Vanskelig å holde tett

Aslaug Moi Frøysnes fra Setesdal, måtte se seg slått i finalen mot Bjørn Tore Bekkeli i 2003. Hun synes det var vanskelig å holde tett, spesielt fordi hun havnet i finalen.

— Det var fryktelig mange som spurte. De aller nærmeste visste det hele tiden, men jeg forsøkte å holde tett så godt jeg kunne, sier Frøysnes.

Også ved Harstad stod lokalbefolkningen og kikket på tvekampene med kikkerter.

— De visste vel hvem som røk ut til en hver tid, men jeg kan ikke huske at opplysningene kom ut, sier setesdølen.

— Hvem tror du vinner i år?

— Jeg håper og tror det blir Laila, ler Frøysnes.