KRISTIANSAND: — Det er veldig mange som har gledet seg til årets Quartfestival som nå er triste og skuffet, sier Harald Sødal, ildsjel og erkekristiansander, tidligere varaordfører og bystyrepolitiker for KrF gjennom noe i nærheten av en mannsalder.

Kristiansen (KrF): - Fantastisk å være kvitt Quart

**Fra 1999:

Sødal på Marilyn Manson-konsert**

— Du er ikke glad for at det er slutt med hele festivalen?

— Nei, jeg kan ikke si at jeg gleder meg for at noen er triste, sier Sødal.

— Ikke litt skadefryd?

— Nei. Overhodet ikke, jeg har tvert imot medfølelse med de som er skuffet, sier han og tar ladegrep:

Skummet fløten

  • Men når det er sagt, vil jeg være krass. Næringslivet her i byen har skummet fløten av Quartfestivalen, men ikke selv vært villige til å gå tungt inn med friske penger, sier Sødal, og mener de nå kan skylde seg selv:

— Næringslivet har generelt vært så lunkne i denne sammenhengen, og nå er det i stedet Arendals næringsliv som blomstrer på deres bekostning.

— Hvilken del av næringslivet mener du har sviktet?

— Det er jo særlig hotell- og restaurantbransjen og bryggeriet det er mest nærliggende å tenke på, det er jo de som svir for at festivalen legges ned.

Vasser i millioner

Han har registrert Steinar Kristiansens (KrF) utspill samme dag som Quart-bomben ble sluppet, en reaksjon preget med fryd for Kristiansens del, på en dag de aller fleste andre sørget. Sødal har også fått med seg stormen mot uttalelsene i etterkant og sier han kan forstå Kristiansens frustrasjon.

— Han reagerer på vegne av alle som ikke har fått kulturmidler mens Cultiva har kastet millioner etter Quart. Noen kan vasse i millioner i kulturstøtte, mens andre får ingenting.

— Støtter du uttalelsen "Fantastisk å være kvitt Quart"?

— Jeg ville nok ha formulert meg annerledes, sier Sødal, som i 1998-99 mente Quartfestivalen ikke burde fått noen støtte overhodet.

Sammen med fylkeskulturstyrets leder Ivar Heier (KrF) vurderte Sødal, som da var varaordfører, å holde tilbake offentlig støtte til Quartfestivalen, "når slike artister blir invitert".

MED SOV I RO: Harald Sødal tok invitasjonen på strak arm og stilte på Manson-konsert i 1999 med sov-i-ro som beskyttelse. — Ingen stor musikalsk opplevelse, var konklusjonen. (FOTO: Kjartan Bjelland) - En fæl opplevelse

Sødal har dermed ikke vært blant de mest glødende Quart-tilhengerne, og har har flere ganger tatt til orde i spaltene for at Quartfestivalen burde være en alkoholfri festival. «Alle som bruker dop og alkohol begynner med øl,» sa Sødal til TV2 i 1999. I 1998 engasjerte Sødal seg som nevnt da Marilyn Manson ble booket til Quart. Kristne i byen arrangerte bønneaksjoner og korsvandring mot Manson.

Manson meldte til slutt avbud fordi trommisen var blitt syk.

" Det er selvsagt synd på mannen som er blitt syk. Men ellers synes jeg det er bra at bandet ikke kommer. Ifølge avisenes karakteristikker har Manson et budskap som river mer ned enn det bygger opp. Vi kan trygt være hans budskap foruten ," sa Sødal til Fædrelandsvennen 20. juni 1998 .

Men året etter, i 1999, dukket Marilyn Manson opp på scenen. Da inviterte Fædrelandsvennen Sødal med på Manson-konsert, så han kunne få se med selvsyn det han kritiserte.

— Det var en fæl opplevelse, ja, det var ille, husker Sødal i dag, 10 år etter at han sto på barrikadene mot alkoholfestival, dop og satanistflørtende hermafroditter. Han måtte tåle mye tyn fra Quartledelsen det året, og i spaltene i årene som kom.

"Kommunen rydder opp"

  • Men siden da har jeg ligget lavt, sier Sødal, som har sittet i bystyret i 41 år og kastet mangt et blikk på kulturbudsjettene.

Han har likevel dette å si om kommunens utallige redningsoperasjoner gjennom Quarts historie:

— Jeg har ikke kjempet hardt for kommunal støtte til Quart, for det som skjer hvis kommunen bærer det økonomiske, er at alle de frivillige holder seg unna, de regner med at kommunen rydder opp.

Han er kritisk til at Cultiva har "sløst vekk millioner til ingen nytte".

— Jeg etterlyser en mye tyngre sponsing fra det frie næringslivet, og ikke fra kommunen. Men jeg frykter at Cultiva vil fortsette å hive millioner etter lignende prosjekter i fremtiden.